Werken en studeren op hbo-niveau in de technische sector in Rotterdam

Heb je een vluchtelingachtergrond en wil je in de techniek aan de slag? Misschien is dit speciale traject van het UAF en de Rotterdam Academy dan iets voor jou.

 

Het traject bestaat uit een voortraject en een tweejarige deeltijdopleiding (Associate degree) Integraal Bouwmanagement, Engineering of Maintenance & Mechanics aan de Rotterdam Academy. Je combineert deze opleiding met een stage of baan van minimaal 24 uur per week die aansluit bij je opleiding. Hierbij kun je denken aan deze functies: BIM-modelleur, werkvoorbereider, uitvoerder, engineer, technisch tekenaar, installateur en procesoperator.

Voortraject

Het voortraject is een speciaal lesprogramma van de Rotterdam Academy en het UAF. Hiermee bereid je je voor op de opleiding en stage. Het voortraject duurt van eind januari 2020 tot en met juli 2020. Je hebt vier dagen per week les bij de Rotterdam Academy. Tijdens dit traject krijg je intensieve begeleiding vanuit zowel UAF als de Rotterdam Academy.

Onderdelen van het voortraject zijn:
een intensieve cursus Nederlands, vakinhoudelijke modules, interculturele communicatie, technisch Nederlands, communiceren op de werkvloer, sollicitatievaardigheden, een basiscursus Revit (voor studenten richting Integraal Bouwmanagement) en een matchingsevent waar je werkgevers gaat ontmoeten.

Heb je voor 1 september 2020 het NT2-2 examen (Staatsexamen 2) gehaald? En heb je ook een stage of baan gevonden die hierbij aansluit? Dan kun je starten met een deeltijdopleiding.

 

Profiel kandidaat

  • Je hebt een diploma dat toegang geeft tot de Associate degree Integraal Bouwmanagement, Engineering of Maintenance & Mechanics bij de Rotterdam Academy. Minimale diplomawaardering: havo met een technisch profiel (wiskunde en natuurkunde) of mbo-niveau 4.
  • Je hebt duidelijke affiniteit met techniek. Je hebt al gestudeerd en/of werkervaring in de richting van civiele techniek, architectuur, bouwkunde, werktuigbouwkunde (mechanical engineering) of elektrotechniek (electrical engineering).
  • Je taalniveau Nederlands is in december 2019 op weg naar B2-niveau (dus ongeveer B2.1 / Nederlands niveau 5). Let op: dit wordt getoetst!
  • Je taalniveau Engels is voor 1 september 2020 minimaal op A2-niveau.
  • Je bent gemotiveerd om werken en studeren op hbo-niveau te combineren. Jouw omstandigheden laten dit toe (realiseer je dat dit een intensief traject is, waar je gemiddeld 50 uur per week mee bezig bent). Je bent beschikbaar om vanaf januari 2020 het voortraject te volgen.
  • Je bent bereid om zelf (met ondersteuning van UAF en de Rotterdam Academy) op zoek te gaan naar een stage of baan die aansluit bij de opleiding. Voor 1 september 2020 moet je deze stage of baan gevonden hebben.

 

Voordelen van dit traject

  • Je krijgt intensieve begeleiding van het UAF en van de Rotterdam Academy bij je voorbereidingen op de opleiding en bij het solliciteren. In het voortraject krijg je voorbereidende lessen, maak je kennis met de opleiding en volg je een sollicitatietraining.
  •  Hoge baankans: het streven is dat je eerst 6 maanden gaat stagelopen en daarna (bij goed functioneren) betaald aan het werk gaat. UAF heeft contacten met werkgevers die stages en banen aanbieden en bemiddelt waar mogelijk. Momenteel is er veel vraag naar technisch personeel op de arbeidsmarkt. Dit betekent een grote kans op een betaalde baan!

 

Ben je geïnteresseerd in dit traject en voldoe je aan het profiel?

Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op donderdag 28 november bij de Rotterdam Academy door een mail te sturen naar RegioZuidWest@uaf.nl met je naam en UAF-studentnummer (als je al bent aangesloten bij het UAF). Zet in de mail dat je je wilt aanmelden voor de informatiebijeenkomst in Rotterdam. Let op: aanwezigheid bij de informatiebijeenkomst is verplicht als je wilt deelnemen aan dit traject. Deadline voor aanmelding voor de informatiebijeenkomst is vrijdag 22 november. Na aanmelding ontvang je een bevestiging met de details van de bijeenkomst.

Als je wilt deelnemen aan dit traject is het een voorwaarde dat je cliënt bent van het UAF. Als je nog geen cliënt bent, check dan in de UAF Advisor of je in aanmerking komt voor UAF-ondersteuning en meld je zo snel mogelijk aan bij het UAF. Vermeld bij je aanmelding dat je het technische leerwerktraject in Rotterdam wilt volgen. Onderdeel van de selectieprocedure bij UAF is een assessment.

 

Meer informatie

Voor vragen over dit traject kun je terecht bij Wout Smeets (w.smeets@uaf.nl) en Afra Galama (a.galama@uaf.nl).

 

Fotografie: Michiel van Rossum

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X