Karoun en Rani winnen UAF-Award en zijn de uitblinkers van het jaar!

Karoun en Rani winnen UAF-Award en zijn de uitblinkers van het jaar!

De celliste Karoun Baghboudarian en de trompettist Rani Elias, in 2015 gevlucht uit Syrië, hebben samen de UAF-Award gewonnen en zijn daarmee de uitblinkers van het jaar. Dit werd vanmiddag bekend gemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De jury was lovend over de studie- en werkprestaties van het muzikantenechtpaar uit Groningen en over hun inzet voor de samenleving.

 

Met de verkiezing vraagt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF aandacht voor de kennis en kwaliteiten die vluchtelingen meebrengen. Er konden kandidaten worden voorgedragen die uitblinken tijdens hun studie, op de werkvloer of vanwege hun bijdrage aan de samenleving. In totaal waren er zes nominaties uit alle delen van Nederland. Ruim tienduizend mensen brachten hun stem uit. De juryprijs ging naar het Groningse muzikantenechtpaar Karoun en Rani, in 2015 gevlucht uit Syrië. De publieksprijs ging naar de Almeerse farmaciestudente Dalal Ghanim, in 2013 gevlucht uit Irak.

Mardjan Seighali, directeur UAF en technisch voorzitter van de jury: ‘Vluchtelingen hebben een ontzettend lastige startpositie en moeten veel obstakels overwinnen. Zeker als je al een carrière had in het land van herkomst, zoals Karoun en Rani, vergt het een grote inspanning om helemaal opnieuw te beginnen. Als je dan tóch weet te excelleren, dan ben je een échte uitblinker.’ De jury was onder de indruk van de studie- en werkprestaties van Karoun en Rani, van hun ondernemingszin en het vernieuwende karakter van hun bijdrage aan de kunst- en cultuursector.

Winnaars juryprijs

De musici leerden elkaar kennen op het conservatorium in Damascus en speelden in Syrië jarenlang in het Nationaal Orkest. Vanwege de oorlog vluchtten ze in 2015 samen met hun tweejarige zoontje naar Nederland. ‘In Syrië kent iedereen ons. In Nederland moesten we opnieuw naar het conservatorium en waren we ineens niemand meer. Wij werden afhankelijk van anderen en dat wilden we niet.’

“In Nederland moesten we opnieuw naar het conservatorium en waren we ineens niemand meer. Wij werden afhankelijk van anderen en dat wilden we niet”

Karoun en Rani slaagden erin om de tweejarige masteropleiding aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen binnen de gestelde tijd af te ronden. Nu speelt Karoun in verschillende orkesten, is zij productieassistent en educatief medewerker bij het ‘Hello Cello Orkest’ en geeft ze les op het conservatorium. Ook richtte zij in Groningen een Kiddy Orchestra op, net als zij in 2009 al deed in Damascus. Rani is trompettist in diverse ensembles, geeft muziekworkshops, dirigeert het New Life Choir en geeft trompetles aan kinderen in de provincie Groningen. Ook trad hij twee keer op bij het North Sea Jazz Festival. Samen organiseerden Karoun en Rani diverse benefietconcerten voor goede doelen, onder meer voor vluchtelingstudenten.

Winnares publieksprijs

De publieksprijs werd gewonnen door Dalal Ghanim, een studente uit Almere. Toen zij 17 jaar was, nu zes jaar geleden, vluchtte ze uit Irak. Vooral Jezidi’s, de bevolkingsgroep waartoe de familie Ghanim behoort, hadden daar een mensonwaardig bestaan. In Nederland haalde Dalal in één jaar haar vwo-diploma. Inmiddels zit zij in het derde jaar van de studie Farmacie aan de Universiteit Utrecht.

Naast haar studie neemt Dalal deel aan publieke debatten, om een stem te geven aan de Jezidi’s. Ze werkt in een apotheek in Almere en geeft bijles in wiskunde en scheikunde. Zij heeft de ambitie om verder te gaan met onderzoek in de biochemie. ‘Ik wil graag een bijdrage leveren aan onderzoeken naar nieuwe medicijnen voor vooral zeldzame aandoeningen.’

Over het UAF

Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. De UAF-Award staat symbool voor de inzet en het doorzettingsvermogen van vluchtelingen die hier een nieuwe toekomst opbouwen. De UAF-Award bestaat uit een opleidingsbudget van vierduizend euro, aangeboden door ICM Opleidingen & Trainingen, en een kunstwerk dat is ontworpen door de gevluchte Syrische kunstenaar Moussa Ramou*. De publieksprijs is een boekenbudget van vierhonderd euro, aangeboden door YouBeDo.

[button link=”/stem” button_type=”filled”]Bekijk alle genomineerden[/button]

 

Fotografie: Venus Veldhoen

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X