UWV laat jongeren met verblijfsvergunning werkervaring opdoen

UWV laat jongeren met verblijfsvergunning werkervaring opdoen

19 talentvolle vluchtelingen doen mee met het nieuwe UWV Traineeship. Zo doen zij een jaar lang werkervaring op en vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is voor het eerst dat statushouders de kans krijgen om aan het traineeship mee te doen en daar is het UAF erg verheugd over. Onder hoger opgeleide vluchtelingen is veel behoefte aan dit soort relatief korte en duurzame routes naar werk, waarbij onderwijs en werk worden gecombineerd.

Fred Paling, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV: ‘Niet iedereen weet te profiteren van de krapte op de arbeidsmarkt. Voor sommige werkzoekenden is het nog steeds lastig om een geschikte baan te vinden. Dit geldt ook voor statushouders. Samen met UvA (Universiteit van Amsterdam) stomen we hen de komende maanden klaar voor ons reguliere traineeprogramma. Uiteindelijk doel is hun kansen op een baan te vergroten want iedereen verdient een plek op de arbeidsmarkt. UWV maakt zich daar hard voor’.

Taal en oriëntatie

Op maandag 5 november zijn de deelnemers gestart met een schakeltraject van vier maanden waarmee zij zich voorbereiden op het traineeship. Tijdens dit traject (2 dagen per week taaltraining, 2 dagen betaald werk) verbeteren ze hun Nederlands bij de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast leren ze de UWV-organisatie kennen door mee te draaien op de werkvloer. Afhankelijk van hun kennis en vaardigheden wordt bekeken welke functie of afdeling het best aansluit.

Een enthousiaste deelnemer: ‘Iedereen die hieraan mee doet heeft een andere studieachtergrond en andere ervaring. Wat we gemeen hebben is dat we ons door dit project welkom voelen. En het is geweldig dat we bij UWV aan de slag kunnen.’

Als de deelnemers het schakeltraject met succes doorlopen, starten ze in maart met een betaald traineeship bij UWV. Ze doen dan een jaar lang werkervaring op, waarmee zij hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Samenwerking

Het initiatief om statushouders te betrekken bij de traineepool kwam van Els Drost, projectleider bij UWV. Zij klopte aan bij het UAF voor expertise en advies over de begeleiding van statushouders die hun loopbaan hier willen voortzetten. Traineepoolmanagers van UWV krijgen bijvoorbeeld een training Leadership en diversity van het UAF. Die training zorgt ervoor dat de trainees binnenkort gerichte begeleiding en ondersteuning op de werkvloer krijgen.

Werving en voorlichting

Het UAF wierf kandidaten voor het traineeship en organiseerde samen met UWV drie voorlichtingsbijeenkomsten in Utrecht en Amsterdam. Hier kwamen 180 belangstellenden op af die in het land van herkomst al een studie (bachelor) hadden afgerond.

Kandidaten moesten een sollicitatieformulier met cv insturen en daarna vond de eerste selectie plaats. Op 12 oktober hebben UWV en de UvA gesprekken gevoerd met kandidaten en is gekeken naar o.a. taalniveau, motivatie en casussen. Op basis hiervan hebben UWV en de UvA de uiteindelijke groep deelnemers geselecteerd.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het Traineeship voor statushouders? Heeft u behoefte aan tips omdat u met uw bedrijf of organisatie ook de capaciteiten van deze groep mensen wilt binnenhalen?  Stuur dan een mail naar: traineepool@uwv.nl of neem contact op met Roelie Kramer bij het UAF.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X