Diploma gehaald! Nu op weg naar een baan in een kapsalon

Tweede groep gestart met kappersopleiding voor statushouders

Ze hadden al ervaring in het kappersvak en zijn nu klaar om bij een Nederlandse kapsalon te gaan werken: negen deelnemers aan de kappersopleiding voor statushouders van L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF. Gisteren haalden zij hun diploma – gefeliciteerd allemaal! – en was het tijd voor een feestje. Vanaf vandaag kijken zij alweer vooruit en gaan ze actief op zoek naar werk. 

Gerichte begeleiding

De kans dat de gediplomeerden binnenkort een baan hebben is groot, omdat er veel vraag is naar kappers. Toch zijn de eerste stappen naar werk voor gevluchte professionals vaak lastig. Mede omdat ze hier een netwerk missen, moeite hebben met de taal of niet precies weten hoe je in Nederland solliciteert. Daarom bieden de drie betrokken organisaties gerichte begeleiding aan.

Het UAF geeft praktische adviezen waarmee de deelnemers hun kansen op werk vergroten en verzorgt onder meer een training sollicitatie- en werknemersvaardigheden. Hiermee werken de kandidaten aan hun persoonlijke presentatie en bereiden zij zich voor op het sollicitatiegesprek. L’Oréal en de Kappersakademie moedigen de kapsalons in hun netwerk aan om een van deze kappers uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.

Deelneemster Esra: ‘Dit diploma betekent erg veel voor mij. Ik heb altijd gehoopt dat ik kapper zou worden. Gezien mijn leeftijd was het erg moeilijk om een goede opleiding te vinden. Nu is mijn droom uitgekomen. Ik ben ontzettend blij met het diploma dat ik heb gehaald dankzij L’Oréal, de kappersakademie en het UAF. Ik ben erg trots dat Minister Koolmees is langs gekomen en gezien heeft wat we hebben bereikt. Wat ik heb geleerd wil ik graag snel in praktijk brengen.’

Eén deelnemer aan de kappersopleiding slaagde niet omdat het theoretische gedeelte te lastig bleek. Voor deze deelnemer zoekt het UAF andere manieren om alsnog een diploma te halen en de arbeidsmarkt op te gaan.​

Project krijgt een vervolg

De resultaten van het project zijn tot nu toe veelbelovend. Daarom start in 2019 in elk geval een tweede en mogelijk ook een derde groep van tien statushouders met de kappersopleiding. Dit hebben L’Oréal, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF besloten. In welke steden de opleidingen worden gegeven is nog niet bekend. De gemeente Amsterdam heeft laten weten interesse te hebben in een kappersproject.

Mery Redjopawiro, projectleider bij het UAF: ‘Vanaf de start was het onze wens om dit project voort te zetten en uit te bouwen. Dat dit nu daadwerkelijk gebeurt is fantastisch nieuws voor andere statushouders die het kappersvak in willen en daar nog geen mogelijkheid voor hadden.’

 

Fotografie: L’Oréal

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X