Talentvolle vluchtelingen krijgen goede studiemogelijkheden in Leeuwarden

Talentvolle vluchtelingen krijgen goede studiemogelijkheden in Leeuwarden

Statushouders met een hogere opleiding die in de gemeente Leeuwarden wonen, kunnen binnenkort rekenen op goede studiemogelijkheden, gerichte begeleiding en slimme trajecten naar een baan. Op 29 oktober heeft het UAF hiervoor – tijdens een online bijeenkomst – een samenwerking ondertekend met de gemeente Leeuwarden. De inzet is om talenten tot bloei te laten komen en te benutten in de samenleving.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Het is mooi om te zien dat Leeuwarden haar verantwoordelijkheid richting inburgeraars serieus neemt. Zij bereidt zich goed voor op de nieuwe inburgeringswet die in juli 2021 in werking treedt én heeft oog voor het talent van hoog opgeleide vluchtelingen. Heel slim om dit menselijke kapitaal voor je stad te benutten.’

 

Zonder gerichte adviezen en begeleiding krijgen statushouders met een hoog opleidingsniveau in veel gevallen moeilijk toegang tot onderwijs en werk dat aansluit bij hun capaciteiten. Diploma’s uit het land van herkomst worden hier lager gewaardeerd of niet erkend. Vanwege de taalbarrière en onbekendheid met het onderwijssysteem is de stap naar een studie extra lastig. Ook missen nieuwkomers in de beginperiode in Nederland doorgaans een netwerk en financiële middelen voor (bij)scholing.

Wethouder Bert Wassink: ‘We hadden al contact en cliënten uit onze gemeente werden al begeleid door UAF. Door dit convenant richten we de samenwerking meer professioneel in. Samen kunnen we het beste traject voor de statushouder opzetten. Dit is een mooie stap op de route richting school en studie en past naadloos bij ons streven naar inclusiviteit.’

 

De Leeuwarder Matendo, gevlucht uit Congo (Zaïre), weet hoe het is om van voren af aan te beginnen: ‘Het is haalbaar, er zijn veel kansen. Je moet hard werken om blokkades te overwinnen, niet luisteren naar negatieve geluiden en blijven werken aan je eigen goede toekomst.’ Inmiddels zit hij in het laatste jaar van de studie Social Work. Daarnaast werkt hij als begeleider bij het asielzoekerscentrum in Sneek. Matendo: ‘Ik beantwoord vragen van bewoners, bedenk activiteiten voor ze en bouw een netwerk op waar zij gebruik van kunnen maken.’

 

Talenten verzilveren

Leeuwarden en het UAF vinden het belangrijk om statushouders snel op weg te helpen en hun talenten ‘te verzilveren’. De partijen zetten zich gedurende vier jaar gezamenlijk in voor statushouders die op mbo 3 en 4, hbo-niveau of universitair niveau aan de slag willen. Zij kunnen rekenen op begeleiding op maat via het UAF. Dit betekent dat zij hulp krijgen bij het bepalen van de beste route naar een baan, het voldoen aan de instroomeisen voor een (duaal) studietraject en het wegnemen van financiële drempels. De consulenten bij de gemeente kunnen eveneens gebruik maken van de kennis en expertise van het UAF.

Regionale samenwerking met onderwijsinstellingen en werkgevers staat ook op het programma: één van de plannen is om gezamenlijk leerwerktrajecten op te zetten in sectoren waar baankansen liggen, zoals de techniek. Daarnaast kan Leeuwarden zelf, als werkgever, baankansen creëren voor statushouders. De werving van vrijwilligers die zich als mentor van een statushouder willen inzetten, behoort ook tot de mogelijkheden.

Op de foto:
Wethouder Bert Wassink van de gemeente Leeuwarden ondertekent de samenwerkingsovereenkomst.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X