Talentvolle vluchtelingen in gemeente Best krijgen ruimte om te studeren

Wethouder Stan van der Heijden

Talentvolle vluchtelingen die in de gemeente Best wonen kunnen binnenkort rekenen op goede studiemogelijkheden en gerichte begeleiding, zodat zij hun kansen op een passende baan vergroten. Op 9 november heeft Best hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend met Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. De inzet van de driejarige samenwerking is om talenten tot bloei te laten komen en te benutten op de arbeidsmarkt en in de samenleving.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Wij staan telkens versteld van het enthousiasme, het doorzettingsvermogen en het intellectueel vermogen van de studenten die wij adviseren en begeleiden. Wij hopen dat dit ook een inspiratie wordt voor de gemeente Best.’

 

Zonder gerichte adviezen en begeleiding krijgen vluchtelingen met een hoog opleidingsniveau in veel gevallen moeilijk toegang tot onderwijs en werk dat aansluit bij hun capaciteiten. Zeker wanneer zij hun opleiding in het land van herkomst niet konden afronden, of wanneer diploma’s uit het land van herkomst hier lager worden gewaardeerd of niet worden erkend. Van vanwege de taalbarrière en onbekendheid met het onderwijssysteem is de stap naar een studie extra lastig. Ook missen vluchtelingen in de beginperiode in Nederland doorgaans een netwerk en financiële middelen voor (bij)scholing.

 

Begeleiding op maat

De gemeente Best en het UAF vinden het belangrijk om de nieuwkomers snel én duurzaam op weg te helpen.

Wethouder Stan van der Heijden: ‘Door de samenwerking met het UAF kunnen we nog beter  de talenten van gevluchte professionals inzetten en behouden voor onze samenleving en bieden we deze doelgroep structureel perspectief. Een win-win bonus.’

 

De partijen zetten zich gedurende drie jaar gezamenlijk in voor statushouders die de potentie hebben om op hbo-niveau of universitair niveau aan de slag te gaan. Zij kunnen rekenen op begeleiding op maat en financiële ondersteuning via het UAF. Bij statushouders van dertig-plus ligt hierbij de focus op deeltijdstudies, korte opleidingstrajecten of leerwerktrajecten waarmee zij in relatief korte tijd hun kansen op de arbeidsmarkt kunnen vergroten. De klantmanagers bij de gemeente kunnen eveneens gebruik maken van de kennis en expertise van het UAF.

 

Op de foto: Wethouder Stan van der Heijden

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X