SER: Behoefte aan verkort arbeidsmarkttraject

SER: Behoefte aan verkort arbeidsmarkttraject

Vandaag verschijnt het SER-rapport ‘Integratie door werk: meer kansen op werk voor nieuwkomers’. De arbeidsparticipatie van volwassen statushouders blijft achter en de ondersteuning schiet nog steeds tekort. Daarom pleit de Raad voor betere ondersteuning bij het zoeken naar werk. Eén van de aanbevelingen is om meer maatwerk te bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van:

– Gecombineerde taal- en werktrajecten
– Goede toegang tot het beroeps- en hoger onderwijs
– Verkorte arbeidsmarkttrajecten met aandacht voor eerder verworven competenties en ontmoetingen met werkgevers.

Slimme routes naar werk

Het UAF herkent en ondersteunt de aanbevelingen in het rapport en deelt regelmatig expertise met de SER over initiatieven die bijdragen aan de oplossing. Bijvoorbeeld over nieuwe, slimme routes naar werk die we met partners hebben ontwikkeld voor gevluchte (bouw-)technici, monteurs , kappers, verzorgenden en docenten. Deze routes hebben een grote sociale impact voor de deelnemers en bieden kans op duurzame arbeidsparticipatie. Ze kunnen (weer) doen wat ze graag willen, hebben uitzicht op een betaalde baan en vergroten zo hun professionele en sociale netwerk.

‘De uitdaging is om iedereen actief te betrekken’

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘De menselijke maat, dáár draait het om bij succesvolle integratie en arbeidsparticipatie. En een integrale visie op de samenleving. Hierover wordt veel gesproken, maar de daadkracht laat helaas lang op zich wachten. Hierdoor dreigt opnieuw een scheidslijn in de samenleving, waarbij de toegang tot onderwijs en werk bepaalt aan welke kant je terecht komt. De uitdaging is om iedereen actief te betrekken. In de duale trajecten met bedrijven hebben wij geconstateerd dat dit werkt.’

Beeld: Torren.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X