Ook Enexis Netbeheer leidt monteurs op samen met het UAF

Monteurs in opleiding_UAF

Eén van de uitdagingen waar ons land voor staat, is de transitie naar duurzame energie. Netbeheerders spelen hier een grote rol in en staan te springen om elektromonteurs. Tegelijkertijd blijft het potentieel van technici met een vluchtelingachtergrond nog vaak onbenut.

Het UAF ontwikkelt samen met bedrijven en opleiders slimme routes naar werk voor statushouders met een passie voor techniek. We delen onze kennis en ervaring en bieden begeleiding aan de deelnemers én hun begeleiders op de werkvloer. De bedrijven bekostigen zelf de opleiding van hun toekomstige werknemers.

In navolging van Alliander en Heijmans, waar al diverse groepen monteurs zijn opgeleid, starten we nu met Enexis Netbeheer een leerwerktraject voor elektromonteurs. In eerste instantie gebeurt dit kleinschalig: vijf deelnemers begonnen half maart met een voorbereidend lesprogramma. Vanaf september starten zij met de interne opleiding bij Enexis Netbeheer.

Nieuw perspectief
Eén van de deelnemers is Farid Ebrahimi, gevlucht uit Iran. Hij deed in zijn geboorteland al ervaring op in Electrical Engineering en beschikt over een bachelordiploma. Farid: ‘Dankzij deze mooie samenwerking heb ik zicht op een perspectief. Ik kan nu starten met een opleiding en heb kans op een baan.’

Leren en werken
Tijdens de eerste vier maanden krijgen de deelnemers Nederlandse les en leren zij vaardigheden die in de praktijk nodig zijn, zoals veilig werken met elektra. Wie slaagt, krijgt het diploma Basisveiligheid VCA.
Daarna starten de deelnemers met de mbo-3 opleiding Elektrotechniek. Deze duurt twee jaar. Twee dagen per week krijgen zij les op de Enexis Vakschool in Eindhoven. De overige drie dagen doen zij werkervaring op in de praktijk.
Wie de opleiding succesvol afrondt, ontvangt het Erkende mbo-3 diploma Elektromonteur en is verzekerd van een baan bij Enexis Netbeheer.

Duurzaam participeren
De gemeente Eindhoven is ook betrokken bij het initiatief: zij geeft de deelnemers toestemming om naast hun uitkering dit opleidingstraject te volgen. De gemeente heeft er immers ook baat bij dat deze statushouders straks duurzaam participeren en voor hun eigen inkomsten zorgen.

Enexis Netbeheer heeft de intentie om in de toekomst meer groepen deelnemers te laten starten.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X