Advies over uitvoering onderwijsroute in nieuwe inburgeringswet

UAF_Eerste lesdag HAN

In 2022 treedt de nieuwe Inburgeringswet in werking. Een welkome verandering, want het huidige inburgeringsbeleid is niet effectief. Veel talentvolle nieuwkomers lopen vast in het systeem.

In afgelopen jaren heeft het UAF veel tijd en energie gestoken in het mede vormgeven van de nieuwe Inburgeringswet. Niet zo snel mogelijk aan het werk, maar een duurzame weg naar werk, dát was en is ons uitgangspunt. We hebben ons bijvoorbeeld sterk gemaakt voor een onderwijsroute en die komt er ook.

Taal- en schakeltrajecten

Over de uitvoering van de Inburgeringswet denkt het UAF ook actief mee. Onlangs reageerden we op een internetconsultatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over een onderdeel van de onderwijsroute: voorbereidende taalschakeltrajecten. Dit deden we samen met de onderwijskoepels VSNU (universiteiten) en VH (hogescholen).

Ons beeld is dat onderwijsinstellingen graag een bijdrage willen leveren aan de onderwijsroute. We constateren echter enkele knelpunten die de uitvoering van de wet in de weg staan.

Zorgen en advies over het taalschakeltraject

We uiten in de brief onze zorgen en adviseren de minister om maatregelen te nemen, waaronder deze:

  • Maak meer budget vrij voor het realiseren van de onderwijsroute
  • Ondersteun onderwijsinstellingen met een handleiding en een steunpunt
  • Inventariseer vanaf de start hoe de uitvoering van de onderwijsroute verloopt

 

Download

Bekijk hier onze volledige reactie en die van andere organisaties.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X