Het UAF in 2019: 3.850 vluchtelingen bouwen betekenisvol bestaan op

Het UAF in 2019: 3.850 vluchtelingen bouwen betekenisvol bestaan op

In 2019 vonden 154 studenten en professionals met een vluchtelingachtergrond met steun van het UAF een baan die aansluit bij hun kennis en talenten. Ruim 200 studenten haalden een diploma in het hoger onderwijs en vergrootten daarmee hun kansen op de arbeidsmarkt. Bijna 800 studenten begonnen met een studie. Te weinig vluchtelingen in ons land krijgen de mogelijkheid om op hun eigen niveau te studeren of werken en daarom blijft investeren in kennis- en talentontwikkeling noodzakelijk.

 

In totaal adviseerde en begeleidde het UAF in het afgelopen jaar 3.850 gevluchte studenten en professionals, net als in 2018 een historisch hoog aantal. Onder hen waren ruim 1.900 studenten in het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (27% wo, 52% hbo, 21% mbo), ruim 1.400 aankomende studenten die zich voorbereidden op een studie (door middel van een taal- en schakeljaar) en ruim 500 werkzoekenden die zich voorbereidden op de arbeidsmarkt.

Mardjan Seighali, directeur: ‘Achter deze cijfers gaan persoonlijke verhalen schuil die je raken en die inspireren. Het is niet makkelijk om helemaal opnieuw te beginnen, maar het is goed mogelijk. De onderwijsinstellingen en werkgevers waar we mee samenwerken spelen hierbij een belangrijke rol. Kennis- en talentontwikkeling verandert levens en verrijkt onze samenleving.’

 

In 2019 deden 1.555 vluchtelingen een beroep op ondersteuning van het UAF. De meesten van hen waren afkomstig uit Syrië, Iran, Palestina en Turkije. Het UAF kon 1.143 aanvragen honoreren dankzij bijdragen van donateurs en financiers en de overgang naar dienstverlening met losse begeleidingsmodules. Hierdoor kan het UAF meer (kortlopende) begeleidingstrajecten aanbieden en meer gevluchte studenten en professionals op weg helpen.

De opleidingstrajecten en cursussen worden inhoudelijk verzorgd door taalinstituten, onderwijsinstellingen en bedrijven. Het UAF speelt een verbindende rol en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe (maatwerk-)trajecten. Het UAF adviseert en begeleidt gevluchte studenten en professionals en biedt financiële ondersteuning die aanvullend is op overheidsvoorzieningen zoals studiefinanciering. Daarnaast biedt het UAF informatie en trainingen aan voor werkgevers, zodat werkzoekenden én werkgevers goed van start gaan. Dit vergroot de kans op een duurzame arbeidsrelatie.

Het jaarverslag 2019 is te downloaden op uaf.nl/jaarverslag.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X