Den Haag biedt gevluchte studenten en professionals goede studiemogelijkheden

UAF_Ondertekening met Den Haag

De gemeente Den Haag vindt het belangrijk om gevluchte studenten en professionals snel en duurzaam op weg te helpen en ondertekende daarom een samenwerkingsovereenkomst met het UAF. Het komende jaar zetten we ons gezamenlijk in voor nieuwkomers die de potentie hebben om een opleiding of leerwerktraject succesvol af te ronden. 

De samenwerking is gericht op inburgeraars die met de huidige wetgeving te maken hebben. Naar verwachting vestigen zij zich de eerste helft van 2022 in Den Haag. Zij profiteren niet mee van het nieuwe inburgeringsstelsel per 1 januari 2022, waarin onder andere een Onderwijsroute wordt ingericht. 

De gemeente Den Haag zorgt er desondanks voor, samen met het UAF, dat ook deze groep begeleiding en ondersteuning krijgt. De samenwerkingsovereenkomst loopt tot 31 december 2022. Zowel de gemeente als het UAF hebben hun intenties uitgesproken om ook daarna de samenwerking voort te zetten.

 

Wethouder Arjan Kapteijns (Sociale zaken en Werk): 

‘Er zijn veel gemotiveerde nieuwkomers die er niet in slagen een baan te vinden die past bij hun kennis en ervaring. Het niet goed beheersen van de Nederlandse taal en het ontbreken van de juiste diploma’s zijn hierbij een obstakel. Het aanbieden van studiemogelijkheden en goede begeleiding zorgt voor gelijke kansen en startpositie en geeft nieuwkomers meer regie over hun eigen leven.’

 

Betül Tan, gevlucht uit Turkije en eerstejaars studente Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool: 

‘Ik was advocaat in Turkije en ben sinds drie jaar in Nederland. Omdat ik in Nederland niet als advocaat kan werken, wil ik hier iets anders gaan doen. Vorig jaar heb ik een taal- en schakeljaar gedaan om mij voor te bereiden op deze hbo-opleiding. Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen. Vier dagen per week was ik bezig met taallessen en huiswerk. Daarnaast werkte ik een dag per week als vrijwilliger. Het Staatsexamen Nederlands heb ik in één keer gehaald. Nu kan ik verder studeren en aan mijn toekomst werken. Mijn doel is om een eigen praktijk te openen.’

 

Voor inburgeraars die niet studeren, kijkt de gemeente Den Haag samen met hen naar andere vormen om duurzaam te kunnen participeren. ‘Sommige inburgeraars kunnen gelijk aan het werk’, licht Kapteijns toe. ‘Voor andere inburgeraars richten we ons eerste op vrijwilligerswerk en taalstages om mee te kunnen doen en te wennen aan de Nederlandse arbeidsmarkt.’

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X