Debatprogramma L1 Arena over vluchtelingen in Limburg

Vluchtelingendebat L1 Arena

Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, zond de Limburgse Omroep L1 een live tv-debat uit over het vluchtelingenvraagstuk. Onder de sprekers waren ervaringsdeskundigen (zelf ooit gevlucht), bestuurders, vertegenwoordigers van ngos, IND en COA en betrokken burgers. 

Twee goede bekenden van het UAF discussieerden mee: Firas al Khoury (uit Irak), arts bij de spoedeisende hulp in het Zuyderland Ziekenhuis, en Tesseltje de Lange, hoogleraar Europees Migratierecht aan de Radboud Universiteit en sinds 1 mei lid van de Raad van Toezicht van het UAF.  

Firas: ‘Het is ontzettend belangrijk om een soort warm bad voor vluchtelingen te creëren dat zorgt voor verbinding met de gemeenschap waar zij onderdeel van worden, waar zij ‘geworteld’ willen raken. Bed-bad-brood is op zich mooi en zorgt ervoor dat je je welkom en veilig voelt, maar misschien nog wel belangrijker is dat de ontvangende gemeenschap nieuwkomers stimuleert om het beste uit zichzelf te halen, zich thuis te voelen en tot bloei te komen in hun nieuwe omgeving.’ 

Op de vraag hoe het komt dat er (lokaal) weinig draagvlak is voor vluchtelingen antwoordde Tesseltje: ‘Weinig draagvlak? Ik zou het willen omdraaien. Je moet laten zien wat er wél is, wat we wél delen. Welke talenten mensen hebben, welke kennis zij meebrengen. Mensen die vluchten komen hier niet zonder verleden, maar hebben vroeger als arts gewerkt, of in de kinderopvang. Uit onderzoek weten we dat het inzicht hierin wederzijds goed werkt om de verbinding tot stand te brengen. Zowel voor nieuwkomers als voor gemeenten, buren en werkgevers in de omgeving. Pas als je elkaars verhaal kent, kun je beginnen met samenleven.’ 

Bekijk de uitzending terug op L1 Arena, over vluchtelingen in Limburg

Talent mag niet verloren gaan

Het UAF reikte Firas al Khoury de hand na zijn vlucht uit Irak en bood hem ondersteuning tijdens de medische assessmentprocedure. Deze doorliep hij in rap tempo. Sinds 2016 is hij (weer) werkzaam als arts. Geef jij gevluchte studenten en professionals zoals Firas de kans zich te ontwikkelen? 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X