Gemeenten zetten zich in voor vluchtelingen

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF vindt het belangrijk dat hoog opgeleide vluchtelingen hun talenten in Nederland verder kunnen ontwikkelen. Dit is niet alleen essentieel voor de vluchteling, maar ook voor een duurzame integratie in de samenleving op langere termijn. Uw gemeente kan daarbij een belangrijke rol spelen. Wij ondersteunen u graag met onze expertise.

Werk samen met het UAF
Een aantal gemeenten heeft de samenwerking met het UAF vastgelegd in een convenant. Die samenwerking biedt vluchtelingen de ruimte om te studeren met behoud van uitkering. Ook worden zij gedurende hun studie vrijgesteld van sollicitatieverplichtingen.

De vluchteling, het UAF en de gemeente stellen in overleg een studietraject op. Het uitgangspunt is dat vluchtelingen waar mogelijk in hun eigen vak en op hun eigen niveau kunnen studeren en werken. Daar waar nodig zorgt het UAF voor financiële middelen en natuurlijk de begeleiding gedurende de voorbereidingsfase, de studie en het zoeken naar werk.

Wat kan uw gemeente betekenen voor vluchtelingen?

  • Bied vluchtelingen de ruimte voor studie. De Participatiewet biedt u de mogelijkheid om vluchtelingen te laten studeren met behoud van hun uitkering. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten roepen gemeenten op om hoger opgeleide vluchtelingen ruimte te bieden voor het behalen van een startkwalificatie op eigen niveau. Diploma’s uit het land van herkomst worden in Nederland niet erkend en daarom is het belangrijk om – als de statushouder ambitie heeft om te studeren – ruimte te bieden om een studie op eigen niveau te volgen voor een duurzame toeleiding naar de arbeidsmarkt.
  • Gemeenten kunnen zelf stages, traineeships en werkervaringsplaatsen aanbieden aan statushouders uit hun eigen gemeente.
  • Gemeenten kunnen bij grote contracten afspraken maken met bedrijven over stages, werkervaringsplaatsen en banen voor vluchtelingen (SROI, MVO) of met werkgevers in de gemeente.

Meer informatie en advies
Begeleidt u een vluchteling en wilt u meer informatie over zijn of haar mogelijkheden? Bekijk dan hier onze support scan voor passend advies.

Wilt u als bestuurder of beleidsmedewerker ook structureel iets betekenen voor hoogopgeleide vluchtelingen in uw gemeente? Dan kunnen we gezamenlijke afspraken daarover maken. Neem contact op met Vivian Vijn: (030) 204 15 78. Bel voor algemene informatie over het UAF met nummer (030) 252 0835.

NL: Ben je een vluchteling? Klik hier voor de support scan. 

ENAre you a refugee? Click here for the support scan.

Een eerlijke kans en erkende kwaliteiten

'Iedereen verdient een kans om zijn of haar talenten te benutten, dat geldt vanzelfsprekend ook voor voormalige vluchtelingen.' Lees hier de gastcolumn van de Wageningse wethouder Lara de Brito over de samenwerking tussen het UAF en de gemeente Wageningen.

Meer informatie en advies

Begeleidt u een vluchteling en wilt u meer informatie over zijn of haar mogelijkheden? Bekijk dan hier onze support scan voor passend advies. 

Wilt u structureel en beleidsmatig iets betekenen voor hoogopgeleide vluchtelingen in uw gemeente? Dan kunnen we gezamenlijke afspraken daarover maken. Neem contact op met Vivian Vijn: 030 204 15 78.

Staat uw gemeente binnenkort ook in dit rijtje?

Op dit moment heeft het UAF samenwerkingsafspraken met de gemeenten:

Groningen, Súdwest Fryslân, Amsterdam, Haarlem - Zandvoort, Zaanstad, Almere, Utrecht, Wageningen, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Bunnik, Wijk bij Duurstede, Zeist, Baarn, Bunschoten, Soest, Culemborg, Geldermalsen, West-Betuwe, Maasdriel, Tiel, West Maas en Waal, Zaltbommel, Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Zoetermeer, Leidschendam - Voorburg, Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Brummen, Lochem, Epe, Voorst, Zwolle, Eindhoven, Heerlen, Maastricht, Arnhem, Tilburg, Nijmegen en Roermond.

We houden u graag op de hoogte

Graag informeren wij u over initiatieven die gericht zijn op de integratie van vluchtelingen. In onze nieuwsflits treft u inspirerende samenwerkingen, ervaringsverhalen, trends en resultaten aan. Schrijf uzelf eenvoudig in met onderstaand formulier.