Brief aan Tweede Kamerleden: betaal inburgeringslessen uit corona-noodfonds

Inburgeraars verkeren in deze ongewone tijd in onzekerheid over het afronden van hun inburgeringstraject en maken zich zorgen over de kwaliteit van het taalonderwijs en hun voorbereiding op de examens. Taalscholen moeten het online-onderwijs volledig bij de inburgeraars in rekening brengen om voldoende inkomsten te houden. Inburgeraars aarzelen deze te betalen omdat ze twijfelen of ze op deze manier met het beschikbare inburgeringsbudget zich voldoende kunnen voorbereiden.

Het UAF en VluchtelingenWerk Nederland hebben hierover een brief aan Tweede Kamerleden gestuurd met de vraag om, net als voor andere groepen, ook voor inburgeringsplichtigen een passende oplossing te bieden. Dit bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijk overbruggingsbudget om het afstandsonderwijs tijdens de coronacrisis te betalen. Zo hoeft de inburgeraar zijn lening tijdelijk niet aan te spreken en houdt hij leenruimte over om na de crisis zijn taallessen weer te hervatten om tijdig de taalexamens succesvol af te ronden.

Door de inburgeringslessen tijdelijk uit een ander budget te financieren voorkomen we dat inburgeraars na de crisis met een groot financieel probleem worden opgezadeld en zorgen we ervoor dat er ook na de crisis de taalaanbieders nog bestaan zodat nog inburgeringsonderwijs kan worden verzorgd.

De oproep uit de brief heeft breed in de Kamer weerklank gevonden en CDA, D66, GroenLinks, SP en PVDA hebben minister Koolmees vragen gesteld die aansluiten bij het voorstel van UAF en VWN.

De minister liet in een eerste reactie aan de Kamer weten dat inburgeraars niet benadeeld mogen worden door de coronacrisis, maar concrete toezeggingen deed hij niet. Het UAF en VWN blijven deze kwestie actief aankaarten en op de voet volgen.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X