Comeniusprijs 2019 naar UAF-directeur Mardjan Seighali

Comeniusprijs 2019 naar UAF-directeur Mardjan Seighali

De jaarlijkse Comeniusprijs ging dit jaar naar UAF-directeur Mardjan Seighali. De jury noemt de geboren Iraanse een ‘enthousiast inspirator in de samenleving die mensen weet te verbinden en ondersteunen zodat ze hun eigen grenzen in de samenleving kunnen verleggen.' Vorig jaar werd de prijs toegekend aan politicus en minister van Staat Herman D. Tjeenk Willink.

Seighali ontving de Comeniusprijs 2019 in de Grote Kerk in Naarden. Voorzitter van de jury prof. dr. Douwe D. Breimer: 'Als vluchteling en vrouw heeft Mardjan Seighali hard moeten werken om een leven en een loopbaan in Nederland op te bouwen. Ze is daar voortreffelijk in geslaagd. En zij speelt, in de geest van Comenius en mede door het bekleden van tal van maatschappelijke functies een belangrijke en inspirerende rol in onze samenleving.'

Betrokkenheid en wilskracht
Seighali (1964) vluchtte in 1990 met haar kinderen uit het onvrije Iran van na de revolutie. Eenmaal in Nederland pakt ze als jonge, politiek betrokken vrouw, de regie over haar leven terug. Ze gaat studeren, wordt politiek actief, bouwt een carrière op en bekleedt tal van nevenfuncties. Seighali wordt geroemd om haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap. Sinds 2013 is Seighali directeur van het UAF, een stichting die jaarlijks duizenden hoger opgeleide vluchtelingen helpt om hun talent te benutten. In die rol heeft ze er mede voor gezorgd dat de toegang tot het hoger onderwijs voor vluchtelingen is verbeterd. Ook inspireert zij werkgevers om gezamenlijk duale trajecten te ontwikkelen die rechtstreeks bijdragen aan betere opleidings- en arbeidsmarktkansen voor vluchtelingen.

In de jaren negentig is Seighali zelf financieel ondersteund door de stichting waar zij nu directeur van is. Zij studeerde in 1997 af in Maatschappelijk werk & dienstverlening aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarna heeft ze diverse post-hbo opleidingen gevolgd, waaronder General Management. In de periode van 1996 tot 2013 werkte zij o.a. als manager in de jeugdzorg, in de reclassering en bij Erfgoed Nederland. In juni 2016 trad zij toe tot de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens.

Over de Comeniusprijs
De Comeniusprijs, een kelk van Boheems kristal en een oorkonde, wordt dit jaar voor de 8e keer uitgereikt. Eerder ontvingen Robbert Dijkgraaf (2012), Paul Schnabel (2013), Louise Fresco (2014), Geert Mak (2015), Herman van Rompuy (2016), Jonathan Israel (2017) en Tjeenk Willink (2018) de prijs. De Comeniusprijs is een Nederlandse prijs die jaarlijks wordt uitgereikt tijdens de Comeniusdag in Naarden. Het doel is om eer te betonen aan een persoon die, in lijn met het denken en handelen van Jan Amos Comenius, zich op een in het oog springende manier inzet voor de belangen van vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur voor de ontwikkeling van de internationale samenleving.

Fotografie: Venus Veldhoen

Help mee!

Iedere week kloppen tientallen hoogopgeleide vluchtelingen aan bij het UAF. Zij hebben alles achter zich gelaten, maar brengen hun talenten met zich mee. Deze vluchtelingen willen graag in Nederland aan de slag met hun werk of studie. Het UAF ondersteunt hen daarbij. Helpt u mee?

 

Mentor worden?

Wilt u vluchtelingen ondersteunen, zodat ze hun weg kunnen vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen? Word dan mentor van een vluchteling.

Ben je UAF-student?

Ben je UAF-student en spreekt het idee van een mentor je aan? Klik hier voor meer informatie en meld je aan!

Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van het UAF