Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) toert in februari 2020 voor de 68ste keer langs de mooiste concertzalen. Het orkest bestaat uit ruim honderd getalenteerde studenten uit het hele land onder leiding van een gerenommeerde dirigent. In februari leggen zij hun studie stil om te musiceren op hoog niveau. Na een intensieve repetitieperiode geeft het NSO 13 concerten in binnen- en buitenland, met als climax het afsluitende concert in het Concertgebouw in Amsterdam.

Muziek gaat rechtstreeks naar het hart

Bij de concerten wordt er gecollecteerd voor het UAF. Jaarlijks begeleidt het UAF gemiddeld 3.800 vluchtelingen in modulaire loopbaanondersteunende trajecten, onder meer getalenteerde musici zoals Karoun Baghboudarian en Rani Elias. Beroepsmusici Karoun (cello) en Rani (trompet) waren beroemd in Syrië en moesten hier helemaal opnieuw beginnen. Dat was moeilijk, maar het lukte. Nu dragen zij hier bij aan de kunst- en cultuursector. Dat doen ze met een enorme inzet én op een vernieuwende manier.

Rani: ‘Muziek gaat rechtstreeks naar het hart. Ik geloof dat het ons zelfs heeft geholpen om de UAF-Award te winnen. Alle kandidaten waren indrukwekkend, maar muziek spreekt tot de verbeelding. Het is een krachtig instrument.’

Over het UAF

Het begon in 1948, toen een studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Een groep van vijftig Tsjechische studenten en docenten vluchtte naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie in Nederland voort te zetten.

Dat was het begin van het UAF. Ruim zeventig jaar later ondersteunen en begeleiden we, in samenwerking met donateurs, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen, jaarlijks zo’n vierduizend gevluchte studenten en professionals. Samen geven we kennis en talent de ruimte.

IBAN: NL41INGB0000076300 t.n.v. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF te Utrecht