Tot op de dag: het persoonlijke verhaal van UAF-directeur Mardjan Seighali

Hoe is het wérkelijk om te moeten vluchten en in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen? Dat weten alleen de mensen die dit zelf hebben meegemaakt. Eén van die mensen is Mardjan Seighali, directeur van het UAF.

 

Het is alweer ruim dertig jaar geleden dat Mardjan met haar twee kinderen vluchtte uit Iran en op zoek ging naar vrijheid in het onbekende Nederland. In de jaren daarna kreeg zij steun van het UAF, de organisatie waar zij nu leiding aan geeft. Na lang wikken en wegen besloot Mardjan haar persoonlijke verhaal op papier te zetten. Dit deed ze samen met schrijver en journalist Job Hulsman, een goede bekende van het UAF die al veel verhalen voor ons heeft opgetekend. Nu kan iedereen het lezen.

 

Zwarte bladzijden

Als Mardjan op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven alsnog zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het militaire elitekorps van Khomeini vers, Mardjan wil niet dat ze haar toekomst beïnvloeden. Ze laat zich door niets en niemand tegenhouden en stort zich op haar nieuwe leven. Tot ze erachter komt dat de zwarte bladzijden zich niet laten wissen.
 

Aandacht voor de ander

In Tot op de dag opent Mardjan jaren na dato – ‘met volle overtuiging en gemengde gevoelens’ – het boek dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Het resultaat is een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grens-overstijgende liefde. Tot op de dag is daarmee een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander – ook al komt die ander van ver.
 

Nieuwsgierig geworden? Download hier het eerste hoofdstuk.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Mardjan te gast bij Koffietijd

Burgermeester van Almere neemt boek ‘Top op de dag’ in ontvangst

Voorleesfragment Gerdi Verbeet

In de media

Het verhaal van Mardjan is ook door media opgemerkt:

  • ‘Een hoopgevend levensverhaal waar je diepe bewondering voor krijgt en dat lang nagalmt.’ – Zin Magazine

  • ‘Hartverscheurend verhaal over een veerkrachtige, stoere vrouw die niet wil terugkijken maar in Nederland haar verloren tijd zo snel mogelijk wilde inhalen.’ – Margot Poll in NRC

  • ‘Persoonlijk en intiem […] Een verhaal over mensen die iets willen betekenen voor anderen.’ – Ronald Giphart in het AD

Word donateur en ontvang het boek ‘Tot op de dag’ cadeau

Het UAF begeleidt 3.800 vluchtelingen per jaar op weg naar studie en werk, zodat ze mee kunnen doen in onze maatschappij. Dat zijn 3.800 verhalen. Dit verhaal is er één van.

Nieuwsgierig naar het verhaal? Word donateur vanaf 5 euro per maand en ontvang het boek cadeau.

 

Ontvang het boek tot op de dag cadeau!

Boek cadeau

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X