<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Tot op de dag: het persoonlijke verhaal van UAF-directeur Mardjan Seighali - UAF

Tot op de dag: het persoonlijke verhaal van UAF-directeur Mardjan Seighali

Auteur:Redactie UAF
Datum:1. 14. 2021
Leestijd:0 minuten
Hoe is het wérkelijk om te moeten vluchten en in een onbekende omgeving opnieuw te beginnen? Dat weten alleen de mensen die dit zelf hebben meegemaakt. Eén van die mensen is Mardjan Seighali, directeur van het UAF.

 

Het is alweer ruim dertig jaar geleden dat Mardjan met haar twee kinderen vluchtte uit Iran en op zoek ging naar vrijheid in het onbekende Nederland. In de jaren daarna kreeg zij steun van het UAF, de organisatie waar zij nu leiding aan geeft. Na lang wikken en wegen besloot Mardjan haar persoonlijke verhaal op papier te zetten. Dit deed ze samen met schrijver en journalist Job Hulsman, een goede bekende van het UAF die al veel verhalen voor ons heeft opgetekend. Nu kan iedereen het lezen.

Zwarte bladzijden

Als Mardjan op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven alsnog zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het militaire elitekorps van Khomeini vers, Mardjan wil niet dat ze haar toekomst beïnvloeden. Ze laat zich door niets en niemand tegenhouden en stort zich op haar nieuwe leven. Tot ze erachter komt dat de zwarte bladzijden zich niet laten wissen.

Aandacht voor de ander

In ‘Tot op de dag’ opent Mardjan jaren na dato – ‘met volle overtuiging en gemengde gevoelens’ – het boek dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld gesloten hield. Het resultaat is een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grens-overstijgende liefde. Tot op de dag is daarmee een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander – ook al komt die ander van ver.

‘In mijn boek Tot op de dag deel ik mijn verhaal en nodig ik de lezer uit om voorbij het etiket ‘vluchteling’ te kijken. Voorbij wat ons onderscheidt en náár wat ons verbindt. Dit verhaal gaat dus eigenlijk niet om mij. Het gaat om iedereen die heeft moeten vluchten en ondanks alle obstakels weer een leven heeft opgebouwd in een onbekend land. Want vluchteling zijn is geen identiteit, het is een ervaring.’

“Ik schreef het boek in mij vrije tijd en deed afstand van de royalty’s. Wat ik hoop, is dat mijn verhaal een bescheiden bijdrage levert aan de tolerantie in onze samenleving, aan begrip en empathie voor nieuwkomers met een vluchtelingachtergrond. Met een enorme gedrevenheid volgen zij opleidingen en doen ze werkervaring op, zodat ze hier écht mee kunnen doen in onze maatschappij. Net als ikzelf 28 jaar geleden.’ – Mardjan

Nieuwsgierig geworden? Download hier het eerste hoofdstuk.

Boek Mardjan Seighali

‘Het gaat niet zozeer over mij. Aan de hand van wat ik heb meegemaakt, probeer ik over te brengen wat zo velen meemaken en hoe een samenleving daarop kan antwoorden.’ – Mardjan Seighali

Online boekpresentatie

 

Bekijk hier een fragment uit de boekpresentatie op 14 januari: 

 

 

Burgermeester van Almere neemt boek ‘Top op de dag’ in ontvangst

Voor Mardjan heeft de stad Almere een belangrijke rol gespeeld in haar leven en dat van haar gezin. Mardjan: “Als nieuwkomers was Almere een veilige haven voor ons. Ik hoop dat Almere altijd een veilige haven zal blijven voor mensen die geen veiligheid in eigen land vinden.”

Burgermeester van Almere, de heer Weerwind, nam het boek in ontvangst en sloot af: “Almere is een stad waar iedereen welkom is. Een stad die gastvrij is. Een stad die beseft dat we elkaars talenten moeten laten ontwikkelen. Dan kunnen we de vensters openen naar de toekomst. We hebben elkaar nodig.”

 

 

Voorleesfragment Gerdi Verbeet

Tijdens de boekpresentatie leest oud-voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet een stukje uit het boek voor en reflecteert daarop.

 


In de media


Het verhaal van Mardjan is ook door media opgemerkt:

 

 

 

Foto: Marijn Smulders  

 


Deel dit artikel: