NGO’s verenigen zich om asielfabels te ontkrachten tijdens lijsttrekkersdebatten

Stockfoto vluchtelingen

Een coalitie van maatschappelijke organisaties onder aanvoering van Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland, Amnesty International en Save the Children, gaat de feiten en fabels over asiel en migratie tijdens de grote lijsttrekkersdebatten live factchecken. 

De organisaties willen politieke partijen hiermee aanmoedigen de verkiezingsdebatten niet te gebruiken om het asieldebat verder te polariseren door onjuiste informatie of halve waarheden te verspreiden. In plaats hiervan roepen zij partijen op om te werken aan concrete oplossingen die recht doen aan vluchtelingen en de gemeenten die hen opvangen. Ook willen ze de stemmer feitelijk informeren over dit onderwerp. De factchecking start op zondag 5 november, bij het eerste RTL verkiezingsdebat.

Frank Candel, bestuursvoorzitter VluchtelingenWerk: ‘We zien al jaren met lede ogen aan hoe vluchtelingen worden gebruikt voor politiek gewin, waardoor het vertrouwen in de draagkracht van onze samenleving afneemt. Als politici de verantwoordelijkheid willen nemen voor de terechte zorgen in de samenleving over migratie, dan moeten ze zich baseren op feiten in plaats van onwaarheden.’

Pim Kraan, directeur Save the Children: ‘Politieke verschillen mogen er uiteraard zijn, maar het debat vervuilen met onjuistheden is iets heel anders. Hier komen wij als organisaties in verweer: het mag niet zo zijn dat de rechten van kinderen met een vluchtachtergrond in Nederland blijvend worden geschonden omdat de politiek meer bezig is met het uitvergroten van verschillen dan het realiseren van haalbare oplossingen.’

De organisaties zullen mogelijke statements over asiel en migratie beoordelen tijdens in ieder geval de RTL-verkiezingsdebatten, het EenVandaag verkiezingsdebat en het NOS-slotdebat en hierover communiceren via hun social media accounts onder de hashtag #asielfabels. Zij hebben voorafgaand aan de debatten een overzicht met feitelijke informatie gedeeld met de deelnemende politieke partijen.

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met: Jos de Voogd, 06-12991279 en jos.de.voogd@savethechildren.nl

Deelnemende organisaties zijn:

Amnesty International, De Goede Zaak, Defence for Children, Oxfam Novib, Partos, Save the Children, Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X