Kappers-in-opleiding blijven oefenen, vanuit huis

Kappers-in-opleiding blijven oefenen, vanuit huis

De kapsalons mogen binnenkort weer open. Voor de Nederlandse Kappersakademie, een grote organisatie met diverse vestigingen, is het nog niet zo ver. In de tussentijd blijven de studenten aan onze speciale, verkorte kappersopleiding in Amsterdam hun kennis en vaardigheden oefenen. Dat is goed mogelijk vanuit de thuissituatie, met de nodige aanpassingen en creativiteit.

Eén van de deelnemende kappers is Alaa Thabet uit Syrië. Hij heeft een gezin met drie kinderen, heeft al veel ervaring als herenkapper en wil in Nederland graag aan het werk. Alaa: ‘Eerst wil ik leren om ook vrouwen te knippen. Daarom ben ik afgelopen maart begonnen met de kappersopleiding in Amsterdam.’

Na twee lessen ging de Kappersakademie dicht in verband met de coronamaatregelen. Gelukkig hebben de studenten thuis de beschikking over een ‘mannequin’ (een soort hoofd van een paspop) en een set kappersmaterialen. Deze spullen hebben ze gekregen – met dank aan L’Oréal – toen de opleiding in maart start ging. Een probleem was alleen dat de studenten thuis nog geen permanentrollers hadden waarmee ze permanenten kunnen oefenen.

 

Vertraging voorkomen

Problemen zijn er om op te lossen, vond de projectleider van de gemeente Amsterdam, Marlet Schreuder. Daarom stapte zij op de fiets en bracht ze zelf de sets met permanentrollers rond bij de kappers-in-opleiding. Het zou immers zonde zijn als de lessen vertraging opliepen door een gebrek aan oefenmateriaal.

Alaa: ‘Nu oefen ik als de kinderen ’s avonds naar bed zijn thuis op de mannequin verschillende technieken voor permanenten en watergolven. Elke week stuurt de docent een filmpje met een nieuwe techniek. We sturen foto’s naar haar op van ons werk en kunnen vragen stellen via Whats app. Binnenkort kunnen we ook online taallessen gaan volgen, en ik heb me aangemeld voor een online taalcoach.’

 

Begeleiding UAF

Vanuit het UAF kunnen de studenten ook rekenen op begeleiding als daar behoefte aan is. Projectleider Marieke Both: ‘Ik heb regelmatig contact met de kappers-in-opleiding en met onze samenwerkingspartners. Het is mooi om te zien hoe creatief en initiatiefrijk iedereen is in deze bijzondere tijd. De kappers werken hard, het zijn kanjers!’

Binnenkort krijgen de deelnemers twee keer per week online les in vaktaal en werknemersvaardigheden, toegespitst op de opleiding en het kappersvak.  Deze online cursus wordt georganiseerd door de gemeente Amsterdam. Alaa: ‘Ik weet nog niet wanneer we weer terug kunnen naar de Kappersakademie, tot die tijd blijf ik thuis oefenen.’

 

Deze kappersopleiding voor statushouders is een initiatief van L’Oréal Nederland, de Nederlandse Kappersakademie en het UAF in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De opleiding wordt mede mogelijk gemaakt door Instituut Gak en Ribbink van den Hoek.

 

Zie ook:
Tijdelijke sluiting kapsalons van de Nederlandse Kappersakademie

 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X