Hoe gaat het met het leerwerktraject van Dania?

Hoe gaat het met het leerwerktraject van Dania?

Technisch tekenaar Dania Khamam (gevlucht uit Syrië) kreeg onlangs goed nieuws te horen. Haar stageadres in Amsterdam, constructiebureau Van Rossum, biedt haar vanaf maart 2019 een betaalde baan aan. Ze werkt dan drie dagen per week en gaat daarnaast verder met haar opleiding tot BIM-modelleur aan de Hogeschool Rotterdam. We vroegen Dania wat dit voor haar betekent en belden ook met haar werkgever.

Wat betekent het voor jou dat je binnenkort met een baan begint?
Dania: ‘Ik vind het prettig om onafhankelijk te worden. Toen ik net in Nederland was, was dat niet mogelijk. Veel bedrijven durven geen mensen in dienst te nemen met een buitenlands diploma, omdat ze niet precies weten wat dat inhoudt. Nu volg ik hier een opleiding en tegelijkertijd loop ik stage. Bij een matchingsevent van het UAF en de Hogeschool Rotterdam hebben we bedrijven leren kennen. En de bedrijven hebben ons leren kennen! Zonder die mogelijkheid had ik geen kans om een baan of een stageplaats te vinden.’

Hoe bevalt je opleiding?
‘De opleiding is leuk. Sommige technische vakken zijn te makkelijk voor ons, omdat we die op een hoger niveau hebben gehad in Syrië. Sommige dingen zijn nieuw, zoals nadenken over competenties en hoe je die kunt ontwikkelen. We modelleren op de computer en dat was ik niet gewend. Een ander verschil is dat studenten hier veel zelfstudie doen. Als we een vraag hebben kunnen we die aan de docent stellen. In Syrië ben je veel meer afhankelijk van je docent en de boeken. In het begin was het erg wennen, vooral toen ik de Nederlandse taal nog moest leren. Nu valt het wel mee.’

Hoe gaat het met je stage?
‘Ik loop nu drie maanden stage en dat gaat steeds beter. Mijn werk is modelleren, precieze afmetingen bepalen en technische details uitwerken. Mijn begeleider is bezig met een groot project voor een kantoor-/woontoren in Amsterdam. Sinds twee dagen werk ik daar ook aan mee. Ik teken prefab wanden op de computer en ik maak checklists voor de fabriek met alle details.’

Wat gaat goed, wat vind je moeilijk?
‘Nu gaat bijna alles goed. In het begin moest ik wennen aan de werkcultuur. Hier werken technische mensen en iedereen is bezig met zijn eigen dingen. Er is weinig tijd om met elkaar te communiceren. De vaktaal was helemaal nieuw voor mij en in het begin kon ik niet alles volgen. Ik heb Nederlands geleerd op universitair niveau. Sommige collega’s praten heel snel en laten de helft van de woorden weg. Nu begrijp ik ze iets beter. Als het over werk gaat moet ik ook alles begrijpen! Ik het begin was ik een beetje verlegen. Maar ik moet vragen stellen om te kunnen leren. Ik ben leergierig, ik pak alles snel op. Dat is geen probleem. Alleen de Nederlandse termen zijn soms lastig, mijn vaktaal moet beter worden.’

Elkaars expertise benutten

Dat Dania vanaf maart in dienst treedt bij Van Rossum, vindt HR-adviseur Carolien Roozendaal ook een positieve ontwikkeling: ‘Wij zijn blij met onze collega Dania. Ze is een vrolijke noot, pakt nieuwe ontwikkelingen lekker snel op en dat werkt goed. Momenteel hebben we nog een collega in dienst die via het UAF is gestart en de samenwerking is plezierig. Ook vind ik het leuk dat wij met ons bureau mochten bijdragen aan een workshop solliciteren van het UAF; we maken gebruik van elkaars expertise.’ In 2019 wil Van Rossum twee nieuwe plekken creëren voor talentvolle technici met een vluchtelingachtergrond.

Over het leerwerktraject

Voor vluchtelingen met een bouwkundige of civieltechnische achtergrond creëert het UAF korte, kansrijke routes naar werk. Dit doen we samen met bedrijven in de bouwtechnische sector en de Hogeschool Rotterdam. De deelnemers doen werkervaring op tijdens hun opleiding, wat de kansen op duurzame arbeidsmarktdeelname vergroot.

Wilt u meer weten over dit project of ziet u mogelijkheden voor stageplaatsen in uw bedrijf? Neem contact op met Wout Smeets, w.smeets@uaf.nl.

De ontwikkeling van dit leerwerktraject op hbo-niveau is mogelijk gemaakt door VSBfonds.

 

Fotografie: Michiel van Rossum

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X