Boodschap nieuw kabinet aan vluchtelingen: laat je hoop, lef en trots maar varen

Student Kübra

Laat je hoop, lef en trots maar varen, dat is kortweg wat het nieuwe kabinet meegeeft aan vluchtelingen. Het kabinet streeft naar het strengste asielbeleid dat Nederland ooit heeft gekend, blijkt uit het hoofdlijnenakkoord dat op 16 mei is gepresenteerd.

Het UAF is bezorgd over de gevolgen hiervan voor mensen die noodgedwongen moeten vluchten voor oorlogen en autoritaire regimes. Fundamentele mensenrechten (o.a. asielrecht, recht op gezinshereniging, recht op onderwijs) en internationale afspraken over de bescherming van vluchtelingen (het Vluchtelingenverdrag) zijn er niet voor niets. Binnen onze landsgrenzen leiden de plannen naar alle waarschijnlijkheid tot (verdere) versobering van de opvang van asielzoekers, oplopende wachttijden voor de asielprocedure (die primair gericht is op afwijzen en terugsturen) en een repressief, verschraald inburgeringsbeleid (dat uitgaat van bestraffen in plaats van aanmoedigen).

Of de plannen en voornemens van het kabinet haalbaar en uitvoerbaar zijn, zoals het uitroepen van een asielcrisis, is voer voor juristen. Welke kant het ook opgaat, het UAF blijft zich onvermoeibaar inzetten voor de belangen van gevluchte studenten en professionals zodat zij hun talenten kunnen ontwikkelen en hun kansen kunnen vergroten op een onafhankelijk en waardig leven.

De activiteiten van het UAF zijn gebaseerd op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X