Verbinding hoofd & hart

Hand op hart

Het was een grote eer op vrijdag 16 april, in het historische gebouw van Felix Meritis als gast bij het online congres geïnterviewd te worden door Frénk van der Linden. Het was een boeiend gesprek met als thema Passie, Positie en Politiek voor GZ-psychologen. 

Sinds de lancering van mijn boek “Tot op de dag” dat ik met Job Hulsman heb geschreven, heb ik meerdere interviews webinar en lezingen gegeven. Het voelt soms intensief maar steeds leerzaam en inspirerend. Het geeft mij een voldaan gevoel als ik van de deelnemers hoor dat ze geraakt zijn, aan het denken gezet, ruimte biedt om te reflecteren op het leven, vrijheid en verantwoordelijkheid. Het intrigeert mij dat telkens bij een vraag van een journalist en mijn antwoord zich steeds een nieuwe wereld ontvouwt.

Gisteren vroeg Frénk mij of ik in mijn dagelijkse leven nog steeds last heb van mijn gevangenisperiode of martelingen. Ik moest hier even over nadenken. Dagelijks leven? Nee, reageerde ik, maar wel op momenten waarop ik geconfronteerd word met bijvoorbeeld beelden van mensen in een concentratiekamp als hun hoofd kaal wordt geschoren. Met een donkere blik en verstijfd door woede, voel ik dan nog steeds de schaar die door mijn haar ging, schuin, krom, uitgedund, niet kaalgeschoren maar lelijk en zo kort mogelijk geknipt. Maar later onderweg naar huis dacht ik “ja, niet vreemd dat ik de nachten zo koester”. 

De betekenis van de nacht is in mijn leven sinds de gevangenis voorgoed veranderd. De nacht draagt de donkere herinneringen met zich mee! De nacht helpt mij bij het twijfelen en twijfel helpt mij om de kunst van het (over)leven telkens te ontdekken. Er is geen antwoord, geen einde en het is nooit af. Elk hoofdstuk dat ik afsluit, opent het volgende hoofdstuk.

Van al de lezingen blijft een vraag universeel: “wat is je drijfveer Mardjan”, het antwoord is simpel. “De mens!” Ik heb daar geen tijd voor nodig om te reageren. We zijn op aarde om iets voor onze medemens te betekenen. Ieder op zijn eigen manier. Iets voor een mens betekenen is simpelweg je mind en hart openstellen, luisteren, doorvragen, je oordeel uitstellen en contactverbinding zoeken naar je hoofd en hart. Deze verbinding heeft mij in mijn leven bevrijd. 

Mijn bijzondere dank voor deze mooie gelegenheid stichting WKK.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X