Mardjan Seighali: ‘Omarm het gelijkheidsbeginsel’

Veel mensen in onze samenleving komen verder dankzij het inlevingsvermogen van anderen. Gelukkig hebben de meeste Nederlanders geen gebrek aan empathie, maar de vraag is of ‘meedoen’ moet afhangen van de empathie van de ander. Is voor een succesvolle participatie ook niet een faciliterende overheid nodig die leiderschap toont?

Hoe anders zou het zijn als we onze maatschappij zouden inrichten vanuit het principe dat iedereen gelijke kansen heeft? Een mooi voorbeeld is de omgang met nieuwkomers in Oeganda, waar 1,2 miljoen vluchtelingen wonen en waar er dagelijks meer dan tweeduizend bij komen. Anders dan in het welvarende westen doen zij vanaf het eerste uur mee in de (arme) Oegandese samenleving. Ze krijgen een stuk land om te verbouwen, hun kinderen gaan naar school, ze worden in de positie gesteld om onafhankelijk te zijn en een eigen leven op te bouwen. Daar plukken ook de Oegandezen zelf de vruchten van, toont een mooie reportage van de NOS.

Voor Nederland wens ik een systeem waarin we dit gelijkheidsbeginsel omarmen. Een systeem dat de mensen niet afhankelijk maakt van een uitkering. Een samenleving waarin we niet toetsen aan succes of falen, maar aan de stappen die je zet om verder te komen. Er is meer nodig dan alleen empathie om mensen kansen te geven.

Mardjan Seighali is directeur van het UAF

Foto: Venus Veldhoen

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X