UAF start Nederlandse sectie Scholars at Risk voor wetenschappers in nood

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF start de Nederlandse sectie van het internationale netwerk Scholars at Risk (SAR), dat wetenschappers in nood wereldwijd ondersteunt. Hiermee maakt Nederland deel uit van een netwerk bestaande uit zeshonderd instellingen, dat in meer dan veertig landen actief is en ervoor zorgt dat wetenschappers hun carrière en onderzoek in veiligheid kunnen voortzetten. 

Het UAF coördineert de Nederlandse sectie van SAR en werkt hierbij samen met Nederlandse universiteiten en andere SAR-leden en secties. Niet alleen ondersteunt SAR wetenschappers bij het vinden van een onderzoekspositie, ook draagt SAR bij aan de bescherming van academici in nood en het bevorderen van academische vrijheid. 

 ‘Opkomen voor academische vrijheid is belangrijker dan ooit’, aldus Mirjam Huisman, directeur-bestuurder van het UAF. ‘Wetenschappers worden wereldwijd bedreigd, ontslagen of zelfs vervolgd vanwege hun onderzoek. De ongekende aanval van de Amerikaanse overheid op toonaangevende universiteiten komt hier bovenop. Academische vrijheid is een van de hoekstenen van een democratie, die moet worden beschermd. Hier willen wij samen met SAR aan bijdragen.’   

Landelijk netwerk

Het UAF biedt al individuele begeleiding en financiële steun aan gevluchte wetenschappers. Met de start van de SAR-sectie in Nederland werkt het UAF toe naar een landelijk netwerk dat academici die officieel erkend worden als ‘Scholar at Risk’ ondersteunt.

Wetenschappers waar ook ter wereld kunnen deze status aanvragen via Scholars at Risk in New York. Wanneer de status wordt toegewezen, gaat SAR New York op zoek naar een passende plaats. In dit kader ontvangt ook het UAF aanvragen. Wanneer mogelijk faciliteert het UAF vervolgens de verbinding tussen de universiteit en de wetenschapper.

Mirjam Huisman: ‘Nederland moet een veilige haven voor wetenschappers in nood zijn. Ik kijk ernaar uit ons hier samen met SAR, universiteiten, hbo-instellingen en andere organisaties voor in te zetten.’

In de periode 2009-2020 coördineerde het UAF de Nederlandse sectie van SAR. Dat academisch vrijheid steeds meer onder druk staat, nu zelfs in het Westen, heeft ervoor gezorgd dat de stichting de sectie nieuw leven inblaast.  

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Deel dit artikel via:

LinkedIn
Facebook
WhatsApp

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief​

Ruim 16.000 mensen gingen je voor!

Wat kan je in je mailbox verwachten?

  • Persoonlijke en inspirerende verhalen van gemotiveerde vluchtelingen
  • Tips hoe jij je steentje kan bijdragen
  • Het laatste nieuws
  • Aankondiging van onze evenementen
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Optin nieuwsbrief