Elk gesprek is anders ‘We zien mensen weer opbloeien’

Kim Atkinson A&A

Team Aanmelding & Advies (A&A) van het UAF werkt vooral achter de schermen. Zij zijn het eerste contact van een gevluchte student of professional die vol vragen bij het UAF terecht komt. Het A&A team staat klaar met een luisterend oor en heldere antwoorden. In dit artikel vertelt Kim Atkinson, Teamlead A&A, over het werk van haar team. 

‘Als voordeur van de organisatie zijn wij het eerste contact voor veel mensen, zegt Kim. Van asielzoekers tot donateurs en klantmanagers van de gemeente – wij spreken ze allemaal. Sommigen verwijzen we al snel door naar andere afdelingen. Juist voor de mensen die nieuw in Nederland zijn, kunnen wij echt iets betekenen: informatie, advies en antwoorden die ze nodig hebben om hun leven weer op te bouwen, hier in Nederland.’

Van luisterend oor tot studieadvies 

Elk contact met een nieuwkomer, begint met de hulpvraag, om precies te bepalen wat iemand nodig heeft. Zo krijg de UAF-adviseur een goed beeld van de persoonlijke situatie en wat direct aandacht vraagt. Onderwerpen zoals studiewensen, taalniveau, status, de tijd in Nederland… het komt allemaal aan bod. De algemene informatie die A&A verstrekt, gaat over ons onderwijssysteem of over DUO1. Advies is altijd maatwerk. Dat kan gaan over studiekeuze, taalmaatjes, cursussen of vrijwilligerswerk. Of iemand na een advies ook daadwerkelijk een module gaat volgen, is niet belangrijk: een groot deel van het werk dat team A&A verzet, is gratis en vooral bedoeld om een asielzoeker, vluchteling of statushouders overzicht te geven en op weg te helpen. 

Adviseren vanuit gelijkwaardigheid 

Team A&A heeft een enorme kennisbank met handige verwijzingen en heeft goed zicht op alle sociale kaarten2 van de verschillende regio’s. Daarnaast weten ze veel over het onderwijssysteem in de landen van herkomst. ‘Het scheelt veel voor mensen als ze niet voor de zoveelste keer hoeven uit te leggen hoe iets in hun land van herkomst zit. Persoonlijk vind ik het ook heel belangrijk om vanuit gelijkwaardigheid echt te kunnen luisteren en adviseren,’ licht Kim toe. 

Wist u dat de acht mensen die in het team werken, samen zo’n 3300 telefoontjes en 5600 e-mails per jaar verwerken? En dat we hiermee jaarlijks meer dan 7.000 gevluchte studenten of professionals op weg helpen?

Na het eerste contact volgt de verdieping. Elk gesprek is anders – het is altijd persoonlijk, altijd maatwerk. En altijd eerlijk en onafhankelijk. ‘Reality checks zijn ook onderdeel van ons werk’, zegt Kim. ‘Ook dat is dankbaar werk: het is soms even slikken. We kijken vooral mee naar wat wél kan.’ 

Team A&A heeft ook een signaalfunctie. De adviseurs horen voortdurend wat er ‘buiten’ speelt. Dat bespreken ze vervolgens met de beleidsadviseurs, die bepalen of het UAF daar iets mee zou kunnen of moeten doen. Kim licht toe: ‘het viel ons op dat er veel vrouwen, die al langer dan vijf jaar geleden een verblijfsvergunning hadden gekregen, zich nog wilden aanmelden bij het UAF. Dit paste niet binnen de afspraken maar teamleden zagen een groep gedreven vrouwen die iets wilden bereiken. Na analyse van hun omstandigheden maakt het UAF nu een uitzondering voor deze vrouwen3. 

Regie teruggeven 

‘Ons doel is om mensen te helpen de eerstvolgende stap te zetten; op weg te helpen en de regie terug te geven’, vertelt Kim. ‘Mensen zijn vaak lang aan het wachten en horen vooral wat ze in die tijd níet mogen. Daar word je passief en futloos van. Het mooiste van ons werk is dat we mensen zien opbloeien tijdens ons contact. Er wordt weer naar hen geluisterd. Ze voelen dat er mogelijkheden zijn, dat er toekomst is.’

‘Wat mij altijd zal bijblijven is een gesprek dat ik had met een meisje uit Afghanistan. Ze begon het gesprek afwachtend, timide. De gemeente wilde dat ze schoonmaakwerk zou aannemen. Ze zocht contact met ons. Ze wist dat ze meer kon… Nadat we wat langer over studieplannen hadden gesproken, werden haar vragensteeds concreter. Ze wist wat ze wilde, maar ze had het simpelweg nog niet durven uitspreken. Die durf ontwikkelde ze tijdens ons gesprek. Ik had opeens een heel ander meisje aan de lijn! Aan het eind vertelde ze me dat ze op heel jonge leeftijd was uitgehuwelijkt; het had haar dromen gebroken. Nu zei ze stellig: ‘Vanaf nu gaat niemand anders meer iets voor mij beslissen!’ De kracht die daaruit sprak, heeft veel indruk op mij gemaakt. Het raakt me nog elke keer.’ 

Kim Atkinson, Teamlead A&A 

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X