Talentvolle statushouders als trainees: ‘Een vliegende start voor hen, nieuwe energie voor ons’

Talentvolle statushouders als trainees: ‘Een vliegende start voor hen, nieuwe energie voor ons’
Hoogopgeleide vluchtelingen komen vaak moeilijk aan een baan. Om statushouders beter op weg te helpen op de arbeidsmarkt, zette UWV een speciaal traineeproject op in samenwerking met het UAF. In 2019 begonnen de eerste negentien statushouders aan een traineeship bij een grote organisatie. Els Drost, initiatiefnemer en manager van de UWV-traineepool, blikt met ons terug.

‘Jaarlijks nemen we bij UWV honderddertig pas afgestudeerde hbo’ers en wo’ers aan voor een traineeship bij een grote organisatie. Toen ik een poos geleden met een collega de trappen beklom naar de dertiende etage van ons kantoor in Amsterdam, hadden we het over een bericht in de krant. Daarin stond dat maar een klein percentage van hoogopgeleide statushouders binnen enkele jaren een baan vindt. We kwamen op het idee om iets te ontwikkelen voor statushouders. Hoe konden wij voor hen het verschil maken?

We zijn met het UAF om tafel gegaan. Vorig jaar zijn de eerste negentien statushouders na een intensief taaltraject ingestroomd in onze reguliere traineepool. Het UAF hielp ons met de werving en selectie, maar ook met het bevorderen van onze deskundigheid in het begeleiden van vluchtelingen op weg naar een carrière binnen een complexe Nederlandse organisatie.

Ik kijk met trots terug op het afgelopen jaar. Ik ben vooral trots op de trainees, die zo’n ontzettende groeispurt hebben doorgemaakt. De meesten blijven binnen UWV werken, anderen gaan bij een externe organisatie aan de slag. Dat ze allemaal zo goed geland zijn, is echt prachtig om te zien.

Wat me ook trots en dankbaar maakt, is dat alle collega’s en organisaties waarmee we samenwerken zo openstonden voor dit project en voor deze trainees. Niet alleen onze trainees hebben een groeispurt doorgemaakt – we zijn allemaal gegroeid door de ervaringen van het afgelopen jaar. Het heeft ons nieuwe kennis en energie gebracht.’

Tekst: Laura van Gelder

Foto: Tom Hessels

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X