Ashuqullah Amin

Ik vind het belangrijk om te laten zien dat vluchtelingen een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving."

Breng je stem vóór 4 november uit!

De stembussen zijn gesloten: het tellen is begonnen

Op 8 november wordt bekend gemaakt wie de UAF-Award heeft gewonnen. Hou onze socials in de gaten of wacht op de UAF-nieuwsbrief!

Maak kennis met Ashuqullah

Beveiligers op de Haagse Hogeschool moesten Ashuqullah Amin (1987, Afghanistan) regelmatig verzoeken of hij de bibliotheek wilde verlaten. Het was dan middernacht. De jonge vader leerde met de handen aan het bed en -’s nachts- met het hoofd in de boeken. Inmiddels is hij verpleegkundige en reiken de ambities nog verder.

Welk verhaal inspireert jou? Breng je stem uit!

‘Hard werken is het minste wat ik kan doen’

Het is één van zijn vroege herinneringen. Ashuqullah rent van school naar huis. Straaljagers gieren over zijn hoofd. Thuis wacht zijn moeder. Die drukt haar jongste zoon op het hart om vooral te blijven leren. Nu maakt Ashuqullah de wens van zijn moeder waar. ‘Ik hoop dat ze trots op me is.’

In Afghanistan doet Ashuqullah ervaring op bij non-gouvernementele organisaties, waaronder Unicef. Als de NAVO een trainingsmissie begint in Kunduz, werkt hij als tolk en programmabegeleider voor de Nederlanders. Na de terugkeer van de Taliban moet hij vluchten met zijn zwangere vrouw. Op dat moment studeert hij tandheelkunde.

Nu woont hij met zijn gezin in Oegstgeest. ‘In Nederland groeit het tekort aan zorgverleners en neemt de vraag naar zorg toe. Ik dacht: daar kan ik van betekenis zijn.’ Samen met zijn UAF-begeleider brengt hij de mogelijkheden in kaart. Ashuqullah meldt zich aan voor hbo-Verpleegkunde en haalt zijn diploma in de kortst mogelijke tijd.

Naast zijn studie is Ashuqullah student-assistent, maar die bijbaan levert te weinig op. Daarom stapt hij over op een duaal traject, vier dagen werken en één dag naar school. Zo kan hij zijn gezin onderhouden en tegelijk verder studeren. In het hart van de coronapandemie werkt hij in Haga Ziekenhuis op de afdeling interne geneeskunde. ‘Het was heftig.’ In hetzelfde jaar overlijdt zijn moeder, vijfduizend kilometer verderop. ‘Ik vond het zo moeilijk dat ik niks kon betekenen in haar verzorging. Des te belangrijk vind ik het om hier andere vaders en moeders te helpen.’

Als het UAF ter sprake komt, denkt hij even na. ‘Ik ben het hart en het hart moet aan het werk worden gezet. Anders kun je niet gaan leven. Het UAF is een defibrillator. Ze gaven me het schokje, het duwtje in de rug. Daarna moest ik het zelf doen.’ Momenteel specialiseert hij zich op de afdeling endoscopie. Uiteindelijk wil hij, via een masteropleiding, physician assistant worden. ‘Hard werken is het minste wat ik kan doen. Ik wil laten zien dat vluchtelingen een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.’

"Ashuqullah is iemand die zich met volle overgave inzet voor de medemens. Naast zijn goede studieresultaten en inzet op werk is Ashuqullah een heel sociaal persoon. Ik krijg de indruk dat hij een bekende was bij de opleiding en dat andere nieuwkomers hem regelmatig wisten te vinden voor advies. Hij is iemand die ook graag zijn verhaal deelt om anderen verder te helpen."

Krijgt Ashuqullah jouw stem voor de UAF-Award 2022?

Breng je stem vóór 4 november uit!

Bekijk alle genomineerden

UAF Award 2022

Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar wordt tijdens de uitreiking op 8 november bekend gemaakt en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door ICM. 
Meer informatie stemprocedure