UAF-Award

Scheikundedocente wint UAF-Award 2021 en is uitblinker van het jaar!

UAF-Award 2022

Op 17 oktober maken we de zes genomineerden bekend van de UAF-Award 2022. Vanaf dat moment kun je online stemmen op jouw favoriete uitblinker. Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. Meld je aan voor de UAF-Award nieuwsbrief en wij geven een seintje zodra de stembussen zijn geopend!

Norhan Alsheikh Hidar mag zich uitblinker van 2021 noemen!

De scheikundedocente Norhan Alsheikh Hidar, in 2014 gevlucht uit Syrië, heeft de UAF-Award 2021 gewonnen en is daarmee de uitblinker van het jaar. De jury was lovend over haar studie- en werkprestaties en haar inzet voor de samenleving, als docent en vrijwilliger.

Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken. In totaal waren er zes nominaties uit alle delen van Nederland. Een vakjury sprak haar oordeel uit en het publiek mocht stemmen. Ruim vijfduizend mensen gaven hier gehoor aan.

UAF-Award-uitreiking-Norhan-[WEB]

Norhan heeft de kans gegrepen om hier een nieuwe carrière te starten. Met haar inzet en motivatie is zij in sneltreinvaart door de opleiding gegaan en nu staat ze voor de klas. Dat is een bijzondere prestatie. Als docent draagt Norhan bij aan de toekomst van middelbare scholieren. In deze tijd van personeelskrapte in het onderwijs is dat een compliment waard.

Mardjan Seighali, voormalig directeur UAF en technisch voorzitter van de jury

Van apotheker naar docent

In 2014 vluchtte Norhan met haar gezin voor de oorlog in Syrië. In korte tijd heeft zij zich de Nederlandse taal en cultuur eigen gemaakt en het vak van docent geleerd. 

Norhan: ‘Ik heb Farmacie gestudeerd in Damascus en werkte in een apotheek. Omdat ik mezelf wilde ontwikkelen volgde ik mijn laatste twee jaar in Syrië een masteropleiding. Als onderdeel van die opleiding gaf ik les aan derdejaars universiteitsstudenten. Dat ging me goed af, ik vond het leuk. Daarna begon de oorlog en was het gedaan. De opleiding heb ik niet afgemaakt.’

In Nederland bleek het vrijwel onmogelijk om haar carrière als apotheker te hervatten, omdat dit een langdurig proces is. Daarom oriënteerde ze zich op andere mogelijkheden. 

 

Naast haar taallessen deed ze vrijwilligerswerk als tolk en assistent onderwijzer op een middelbare school. Ze ondersteunde leerlingen met een vluchtelingenachtergrond bij het leren van de taal. ‘Zo ontdekte ik opnieuw dat ik lesgeven leuk vind.’

Via het UAF nam ze deel aan het oriëntatiejaar Statushouders voor de Klas. Daarna volgde ze de Kopopleiding aan de Hogeschool Windesheim, een éénjarige opleiding voor aankomende docenten. Sinds september geeft Norhan scheikunde aan derde klas havo- en vwo-leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen. Norhan: ‘Makkelijk was het geen moment, ik heb er hard voor gewerkt.’

Kijk hier de UAF-Award uitreiking terug

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte professionals zoals Norhan de kans zich te ontwikkelen.
Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. Help jij vluchtelingen op weg?

Stem op jouw favoriete uitblinker!

Laat jij ook je stem horen voor gevluchte doorzetters die hard aan hun toekomst werken?

UAF-Award 2021

In november reiken we de jaarlijkse UAF-Award uit aan de uitblinker van het jaar. Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken. Zij hebben een lastige startpositie in Nederland en moeten allerlei obstakels overwinnen. Als je dan tóch weet te excelleren, ben je een echte uitblinker. 

Met de verkiezing voor de UAF-Award zetten we deze uitblinkers in de spotlights. Waar zijn ze goed in? Hoe zetten zij zich in voor de samenleving? Wat zijn hun dromen?

UAF-Award 2019

Talentvolle uitblinkers

Zes studenten en professionals met een vluchtelingachtergrond zijn genomineerd voor de UAF-Award 2021. De genomineerden onderscheiden zich door hun studie- en werkprestaties en hun inzet voor de samenleving. 

Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar wordt tijdens de uitreiking op 4 november bekend gemaakt en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door ICM. 

 

Zes studenten en professionals met een vluchtelingachtergrond zijn genomineerd voor de UAF-Award 2021. De genomineerden onderscheiden zich door hun studie- en werkprestaties en hun inzet voor de samenleving. 

Jij kunt nu online stemmen op jouw favoriete uitblinker. Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar wordt tijdens de uitreiking op 4 november bekend gemaakt en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door ICM. Lees hier meer over de stemprocedure en de algemene voorwaarden. 

Maak kennis met de zes genomineerden en stem op jouw favoriete uitblinker!

De muzikale winnaars van 2019

De celliste Karoun Baghboudarian en de trompettist Rani Elias, in 2015 gevlucht uit Syrië, hebben samen de UAF-Award gewonnen en werden daarmee de uitblinkers van het jaar 2019!

De jury was lovend over de studie- en werkprestaties van het muzikantenechtpaar uit Groningen en over hun bijdrage aan de kunst- en cultuursector. Bekijk de video voor het inspirerende verhaal van Karoun en Rani.

Video afspelen over Karoun & Rani