Gepromoveerd en verder

Je bent gepromoveerd in je thuisland en je wilt graag verder werken in de wetenschap. Je kunt dan op zoek gaan naar een post-doctorale (post-doc) positie bij een universiteit in Nederland. Vervolgens kun je solliciteren voor een baan als universitair docent. In Nederland doe je niet alleen wetenschappelijk onderzoek, je geeft ook veel onderwijs.

Uitleg over universiteiten in Nederland

De Jonge Akademie heeft een informatieve gids opgesteld waarin je meer informatie vindt over hoe universiteiten werken in Nederland. In de Beginners Guide vind je informatie over de Nederlandse werkmentaliteit, arbeidscontracten en over de structuur van de academische wereld in Nederland. Je kunt de Beginners Guide downloaden als een PDF-bestand.

Vacatures vinden

Alle universiteiten en hbo-opleidingen plaatsen hun vacatures op de website Academic Transfer. AcademicTransfer is de vacaturewebsite voor mensen die een baan zoeken in het hoger onderwijs of in het onderzoek. Op de website vind je vacatures voor iedere fase in jouw loopbaan, in iedere sector of branche.

De Nederlandse overheid en onderzoeksinstituten zoeken vaak ook werknemers die gepromoveerd zijn. Kijk dus niet alleen bij universiteiten, maar houd ook andere websites in de gaten. Meer informatie over vacatures bij de Nederlandse overheid vind je op werkenvoornederland.nl.

Mentor koppel

Academisch curriculum vitae (CV)

Om in aanmerking te komen voor een baan in de wetenschap heb je een academisch CV nodig. Vaak schrijf je een academisch CV in het Engels. Op deze websites vind je meer informatie over hoe je een academisch CV maakt:

Op de volgende drie websites vind je voorbeelden van academische CV’s en brieven:

Engelse taal

Wil je een post-doctoral doen in Nederland? Dan is het belangrijk dat je Engels spreekt op academisch taalniveau. Vaak is Engels de voertaal als je wetenschappelijk onderzoek doet. Het niveau van onderzoek is hoog in Nederland. Dat betekent dat je Engels ook van hoog niveau moet zijn.

Informatie over beurzen

Kijk ook eens of je in aanmerking komt voor een studie- of onderzoeksbeurs. Een beurs kan je helpen om bepaalde kosten te dekken. Op de volgende websites vind je meer informatie over beurzen die je kunt aanvragen:

Study in Holland

Euraxess

Handige website

Op de website van Euraxess vind je veel informatie voor wetenschappelijk onderzoekers. Hier vind je ook een handig hulpmiddel dat je adviseert en helpt bij je wensen en keuzes. Ook vind je veel links naar andere websites die je verder kunnen helpen.

Vluchtelingen in de wetenschap

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) helpt gevluchte academici bij het vinden van een onderzoeksplek in Nederland. Op deze manier kunnen zij hun wetenschappelijk onderzoek voortzetten. NWO betaalt anderhalf jaar de kosten van de onderzoeksplek. Zo kunnen gevluchte academici een netwerk opbouwen en hun kennis delen. Ook leren ze hoe wetenschappelijk onderzoek werkt in Nederland. Daarnaast pakken ze hun loopbaan of onderzoek weer op.

Aanmelden voor dit programma

Heb je een masterdiploma en een vluchtelingenstatus? Dan kom je in aanmerking voor een junior-onderzoeksplek. Ben je gepromoveerd en heb je een vluchtelingenstatus? Dan kom je in aanmerking voor een senior-onderzoeksplek.

Volle zaal bij UAF Zorgdag