Medische assessments

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen. 

Wat kan ik verwachten?

BIG-registratie: bevoegdheid zorgverleners

Arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundige en verloskundige zijn voorbeelden van beschermde beroepstitels in Nederland. Dit betekent dat je pas na toestemming van de overheid deze beroepstitel mag gebruiken. Zonder toestemming mag je jezelf bijvoorbeeld geen arts noemen. Wil toestemming om in deze beroepen te werken, dan moet je een BIG-registratie hebben.

Kijk op www.bigregister.nl voor een volledige lijst van de beschermde beroepstitels en voor meer informatie.


Verhalen

Bekijk de video van Nazila

Assessment-procedure

Voor een BIG-registratie moet jouw (vak-)kennis en kunde voldoen aan Nederlandse eisen. Hiervoor moet je een assessment-procedure doorlopen. Zo wordt duidelijk wat je kennis is en wat je eventueel nog moet bijleren voor een BIG-registratie.

De voorbereiding op een medisch assessment is intensief. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn om de juiste informatie hierover te vinden. Onze trajectbegeleiders weten veel over deze assessment-procedure. Ze geven je inzicht in de stappen die je moet volgen. Daarnaast krijg je ook tips waarmee je jouw kansen op succes vergroot. Het UAF heeft geleerd dat je de afzonderlijke stappen van het traject echt moet nemen om het assessment goed te doorlopen. Na deze stappen moet jij je uiteindelijk kunnen registreren in het BIG-register en kun je weer werken in jouw beroep.

Je werkt met het UAF onder andere aan het verbeteren van je Nederlandse (medische) taal en je loopt stage om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg.

Via de links onderaan deze pagina vind je de stappenplannen voor de verschillende zorgberoepen.

Mentor

Als je daar behoefte aan hebt, brengen we je in contact met een mentor. Dit is een Nederlandse vakgenoot of een werkgever in de zorgsector. Een mentor ondersteunt gevluchte medici en zorgprofessionals bij het assessment. Lees meer over het vinden van een mentor.

Wat zijn de vergoedingen?

Het behalen van een BIG-registratie brengt veel kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de toetsen en een cursus medisch Nederlands. Daarnaast moet een notaris jouw diploma en ervaring erkennen en registreren. Het UAF kan deze kosten vergoeden of voorschieten. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen Daarnaast is de voorwaarde dat je in jouw land van herkomst een medisch beroep had zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige. Ook moet jouw taalniveau op B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag? Wil je ons advies of wil je je aanmelden voor ondersteuning van het UAF? Stuur ons dan een bericht door het het contactformulier in te vullen. We mailen of bellen jou dan binnen 4 werkdagen. Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.
  • Wij verwerken uw gegevens zorgvuldig zoals beschreven in ons privacy statement