Medische assessments

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen. 

Wat kan ik verwachten?

BIG-registratie: bevoegdheid zorgverleners

Arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundige en verloskundige zijn voorbeelden van beschermde beroepstitels in Nederland. Dit betekent dat je pas na toestemming van de overheid deze beroepstitel mag gebruiken. Zonder toestemming mag je jezelf bijvoorbeeld geen arts noemen. Wil toestemming om in deze beroepen te werken, dan moet je een BIG-registratie hebben.

Kijk op www.bigregister.nl voor een volledige lijst van de beschermde beroepstitels en voor meer informatie.


Verhalen

Bekijk de video van Nazila

Assessment-procedure

Voor een BIG-registratie moet jouw (vak-)kennis en kunde voldoen aan Nederlandse eisen. Hiervoor moet je een assessment-procedure doorlopen. Zo wordt duidelijk wat je kennis is en wat je eventueel nog moet bijleren voor een BIG-registratie.

De voorbereiding op een medisch assessment is intensief. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn om de juiste informatie hierover te vinden. Onze trajectbegeleiders weten veel over deze assessment-procedure. Ze geven je inzicht in de stappen die je moet volgen. Daarnaast krijg je ook tips waarmee je jouw kansen op succes vergroot. Het UAF heeft geleerd dat je de afzonderlijke stappen van het traject echt moet nemen om het assessment goed te doorlopen. Na deze stappen moet jij je uiteindelijk kunnen registreren in het BIG-register en kun je weer werken in jouw beroep.

Je werkt met het UAF onder andere aan het verbeteren van je Nederlandse (medische) taal en je loopt stage om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg.

Stappenplan

Hier vind je de stappenplannen voor de verschillende medische beroepen:

 

Mentor

Als je daar behoefte aan hebt, brengen we je in contact met een mentor. Dit is een Nederlandse vakgenoot of een werkgever in de zorgsector. Een mentor ondersteunt gevluchte medici en zorgprofessionals bij het assessment. Lees meer over het vinden van een mentor.

Wat zijn de vergoedingen?

Het behalen van een BIG-registratie brengt veel kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de toetsen en een cursus medisch Nederlands. Daarnaast moet een notaris jouw diploma en ervaring erkennen en registreren. Het UAF kan deze kosten vergoeden of voorschieten. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden?

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen, zie hieronder. Daarnaast is de voorwaarde dat je in jouw land van herkomst een medisch beroep had zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige of dat je hiervoor een diploma hebt gehaald in jouw land van herkomst. Ook moet jouw taalniveau op B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.

Aanmeldvoorwaarden

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
  • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
  • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. Wil je een schakeljaar volgen? Dan zijn er ook andere aanmeldvoorwaarden van toepassing.
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

*Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

  • Je bent in procedure in Nederland.
  • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
  • ‘je hebt het tweede interview/nader gehoor met de IND gehad.
  • Je spreekt Engels, Frans of Nederlands.
  • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.
  • Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Loopt er nog een asielprocedure?

Het UAF ondersteunt asielzoekers soms met financiële hulp voor het volgen van Nederlandse taallessen of een studie.  

Helaas is er door de Corona maatregelen bij ons een lange wachttijd ontstaan bij het behandelen van steunaanvragen van asielzoekers. Om deze reden is er besloten om tijdelijk geen nieuwe aanvragen in behandeling te nemen van mensen die nog in de asielprocedure zitten. We streven er nu eerst naar om zo snel mogelijk de kandidaten van wie we aanvragen in behandeling hebben, uit te nodigen voor een gesprek, maar onder de huidige omstandigheden gaat dit geleidelijk. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer we weer nieuwe aanvragen in behandeling gaan nemen. 

Zodra wij meer weten, publiceren wij dat op onze website. Houd die regelmatig in de gaten. 

Op onze website vind je tips over Nederlands leren terwijl je in afwachting bent van de beslissing in jouw  asielprocedure. 

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.