Werken in de zorg

Was jij in jouw land van herkomst arts, tandarts, apotheker, verpleegkundige of had je een ander medisch beroep? Het UAF denkt graag mee met gevluchte zorgprofessionals over hoe zij hun beroep in Nederland weer kunnen uitoefenen of hun kennis weer kunnen gebruiken. 

Hoe kan het UAF mij ondersteunen?

Wat is een BIG-registratie? 

Arts, tandarts, apotheker, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verpleegkundige en verloskundige zijn voorbeelden van beschermde beroepstitels in Nederland. Dit betekent dat je pas na toestemming van de overheid deze beroepstitel mag gebruiken. Zonder toestemming mag je jezelf bijvoorbeeld geen arts noemen. Wil toestemming om in deze beroepen te werken, dan moet je een BIG-registratie hebben.

Kijk op www.bigregister.nl voor een volledige lijst van de beschermde beroepstitels en voor meer informatie.

 

Wat is de assessmentprocedure? 

Voor een BIG-registratie moet jouw (vak-)kennis en kunde voldoen aan Nederlandse eisen. Hiervoor moet je een assessment-procedure doorlopen. Zo wordt duidelijk wat je kennis is en wat je eventueel nog moet bijleren voor een BIG-registratie.

De voorbereiding op een medisch assessment is intensief. Daarnaast kan het ingewikkeld zijn om de juiste informatie hierover te vinden. Onze trajectbegeleiders weten veel over deze assessment-procedure. Ze geven je inzicht in de stappen die je moet volgen. Daarnaast krijg je ook tips waarmee je jouw kansen op succes vergroot. Het UAF heeft geleerd dat je de afzonderlijke stappen van het traject echt moet nemen om het assessment goed te doorlopen. Na deze stappen moet jij je uiteindelijk kunnen registreren in het BIG-register en kun je weer werken in jouw beroep.

Je werkt met het UAF onder andere aan het verbeteren van je Nederlandse (medische) taal en je loopt stage om ervaring op te doen in de Nederlandse gezondheidszorg.

Op basis van onderzoek en ervaring ondersteunt het UAF de assessmentprocedure voor apothekers niet. Mocht je apotheker zijn, dan gaan onze trajectbegeleiders met jou in gesprek over hoe jij jouw kennis en ervaring het beste in kan zetten in Nederland.

Stappenplan

Hier vind je de stappenplannen voor de verschillende medische beroepen:

 

Ervaring opdoen in de praktijk

Een mentor, meeloopstage en/of praktijkervaringsplek kan jou helpen ervaring op te doen en jou kennis laten maken met de Nederlandse zorgcultuur. Deze ervaring helpt je bij het doorlopen van het medisch assessment en het halen van jouw BIG registratie. Een goed moment om deze praktijkervaring op te doen is na het behalen van de AKV toetsen.

Heb jij jouw AKV toetsen gehaald en wil jij ervaring opdoen in de praktijk? Meld je aan voor praktijkervaring

Mentor

Als je daar behoefte aan hebt, brengen we je in contact met een mentor. Dit is een Nederlandse vakgenoot of een werkgever in de zorgsector. Een mentor ondersteunt gevluchte medici en zorgprofessionals bij het assessment. Lees meer over het vinden van een mentor en meld je aan.

Wat zijn de vergoedingen?

Het behalen van een BIG-registratie brengt veel kosten met zich mee. Bijvoorbeeld de kosten voor de toetsen en een cursus medisch Nederlands. Daarnaast moet een notaris jouw diploma en ervaring erkennen en registreren. Het UAF kan deze kosten vergoeden of voorschieten. Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Aanmeldvoorwaarden

Je moet aan onze algemene minimale voorwaarden voldoen, zie hieronder. Daarnaast is de voorwaarde dat je in jouw land van herkomst een medisch beroep had zoals arts, tandarts, apotheker of verpleegkundige of dat je hiervoor een diploma hebt gehaald in jouw land van herkomst. Ook moet jouw taalniveau op B2 zijn. Heb je dit taalniveau nog niet? Lees dan verder wat we voor jou kunnen doen.

Wat zijn de aanmeldvoorwaarden voor UAF?

Je moet minimaal aan deze voorwaarden voldoen:

 • Je hebt een Nederlandse verblijfsvergunning op basis van asiel*.
 • Je hebt je verblijfsvergunning niet langer dan 5 jaar geleden ontvangen (datum beschikking).
 • Je bent gestart met een taalcursus Nederlands op B1-niveau.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd. Deze is vergelijkbaar
  met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs. Heb je interesse in een opleiding of leerwerktraject op mbo-niveau? Dan kan 10 of 11 jaar vooronderwijs of havo 3-niveau ook voldoende zijn. Wil je een schakeljaar volgen? Dan zijn er ook andere aanmeldvoorwaarden van toepassing.
 

Extra voorwaarden

Afhankelijk van de ondersteuning die je van ons krijgt, zijn er nog extra voorwaarden. Wil jij weten hoe we jou precies kunnen ondersteunen en welk voorwaarden er gelden? Ga dan naar hoe kunnen we je helpen? voor meer informatie. 

Voor alleen financiële ondersteuning van het UAF moet je een bewijs van inschrijving en een bewijs van toelating voor een opleiding hebben. Als je al cliënt van het UAF bent geweest, kijken we of je al een lening bij het UAF hebt.

*Voor asielzoekers in procedure gelden andere voorwaarden:

 • Je hebt asiel aangevraagd in Nederland en er loopt een asielprocedure.
 • Je zit in je eerste asielprocedure.
  Je hebt het tweede interview/nader gehoor met de IND gehad en je wacht nog op een beslissing van de IND.

of

Je hebt na een negatieve beschikking van de IND een positieve uitspraak van de rechtbank gehad. (Je eerste procedure is opnieuw bij de IND in behandeling.)

*Loopt er een herhaalde asielaanvraag (HASA) of een hoger beroep dan kun je je niet aanmelden.

 • Je spreekt Engels of Nederlands.
 • Je hebt in je land van herkomst een vooropleiding gevolgd vergelijkbaar met het Nederlands havo 5-niveau of 12 jaar vooronderwijs.

 

Als er tijdens de aanmelding bij het UAF ontwikkelingen zijn in je asielprocedure dan kan dit consequenties hebben voor de ondersteuning die het UAF kan bieden.

Let op: Je kunt zonder verblijfsvergunning geen steun van het UAF krijgen om direct aan het werk te gaan.

Het verhaal van Nazila: ‘Mijn droom is uitgekomen’

De Afghaanse Nazila Hosseini groeide op in Iran en vluchtte op haar twintigste naar Nederland. Hier ging ze haar droom achterna: arts worden. Aan de VU behaalde ze met ondersteuning van het UAF in één jaar haar vwo-diploma met hoge cijfers. In 2018 studeerde ze af als arts. Ze werd direct aangenomen voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Aanmelden & advies

Heb je een vraag aan ons? Vul dan het contactformulier in. We nemen dan binnen vier werkdagen contact met je op. 

Voordat we jou aanmelden bij het UAF, nemen we eerst contact met je op om te bespreken wat jouw hulpvraag is en hoe we jou daar precies bij kunnen ondersteunen.

Spreek je liever met iemand aan de telefoon? Bel dan naar: 030 – 252 08 35.