Wereldvluchtelingendag 20 juni: ‘Werkgevers, ontmoet je toekomstige personeel en verrijk je organisatie’

In gesprek_Ruben_May

Terwijl de economie weer aantrekt en de personeelstekorten in kraptesectoren steeds nijpender worden, komen hoogopgeleide vluchtelingen nog steeds moeilijk aan een baan die bij hun kennis en ervaring past. In de aanloop naar Wereldvluchtelingendag, 20 juni, roept het UAF werkgevers op om hier verandering in te brengen: ‘Durf te investeren in mensen die hier als vluchteling zijn gekomen. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van.’

Amany vluchtte in 2015 voor de burgeroorlog in Syrië. De beginperiode in Nederland vond ze moeilijk. ‘Ik zat maar een beetje in ons huis in Krimpen aan de IJssel. Ik was mezelf niet. Ik ben iemand die bezig wil zijn, contact wil maken. In Syrië had ik zeven jaar gewerkt als verpleegkundige. Ik miste het en wilde mijn loopbaan hervatten. Dat werd mijn motivatie. Ik kan me geen leven voorstellen zonder werk als verpleegkundige.’ 

Nu, zes jaar later, komt een baan in de zorg eindelijk in zicht. Het UAF biedt Amany de noodzakelijke begeleiding en financiële steun tijdens haar traject naar werk.

Kraptesectoren als het onderwijs, de bouwsector, de zorg, de ICT en de techniek hebben al jaren te maken met personeelstekorten. De verwachting is dat deze in de komende jaren verder zullen toenemen. Zo houdt de ACVZ bijvoorbeeld rekening met een tekort van meer dan 100.000 professionals in de zorg in 2030. 

Deze personeelstekorten bedreigen de kwaliteit van de zorg, het onderwijs en de positie van Nederland als kenniseconomie. Ondanks deze krapte op de arbeidsmarkt blijft het potentieel van vluchtelingen vaak onbenut, zelfs als zij al werkervaring meebrengen uit het land van herkomst. Van de statushouders die in 2014 naar ons land kwamen had na 5,5 jaar 41%  een baan (bron: CBS).

Bij het oplossen van de personeelstekorten zouden meer bedrijven en organisaties zich kunnen richten op professionals met een vluchtelingachtergrond. Nu is er vaak koudwatervrees, waardoor kennis en kwaliteiten onbenut blijven. 

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘Er is durf voor nodig om als werkgever te investeren in toekomstig personeel. En wat geduld. Bij bedrijven die deze durf tonen zien we de mooiste resultaten. Alleen samen kunnen we een voedingsbodem creëren waarin kennis en talent tot bloei komen. Daarom zeg ik: werkgevers, ontmoet je toekomstige personeel en verrijk je organisatie.’

Samen met bedrijven en opleidingsinstituten ontwikkelde het UAF diverse leerwerktrajecten in kraptesectoren, bijvoorbeeld voor toekomstige docenten, verpleegkundigen, elektromonteurs en ingenieurs. De resultaten van deze initiatieven zijn zo goed dat ze navolging krijgen in allerlei delen van het land. 

Seighali: ‘De sociale impact van deze trajecten is groot. Ze maken het verschil tussen een rol als figurant of als regisseur van je eigen leven. Voor werkgevers in kraptesectoren zijn de voordelen net zo groot, zij staan te springen om goeie mensen.’

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X