In Nederland probeer ik opnieuw te beginnen. Ik wil leven, bijdragen, meedoen. Onder de vleugels van het UAF werd ik herinnerd aan mijn eigen vleugels.
Deelnemer Serap
We blikken terug op een succesvolle editie van het empowermenttraject Van Vlucht naar Kracht, speciaal ontwikkeld voor ambitieuze vrouwen met een vluchtachtergrond. Gedurende vier maanden werkten zij intensief aan hun toekomst in Nederland. Het programma vond dit jaar plaats in zowel Arnhem als Amsterdam en stond in het teken van persoonlijke groei, het opbouwen van een toekomst en een netwerk in Nederland.
Hoe het begon
Het idee voor Van Vlucht naar Kracht ontstond vanuit een duidelijke behoefte: een programma op maat voor vrouwen die na hun vlucht op zoek zijn naar hun plek en nieuw perspectief in Nederland. Velen van hen hadden in hun land van herkomst een succesvolle loopbaan opgebouwd en ervaren hoe lastig het is om hier de draad weer op te pakken.
Het UAF is bij uitstek in staat om hierop in te spelen. Binnen ons netwerk van deskundige professionals en UAF-alumni is in 2024 dit unieke empowermenttraject opgezet. Het rust op jarenlange ervaring met studie- en loopbaanbegeleiding van gevlucht talent, én op diepgaande kennis van de uitdagingen die zij daarbij tegenkomen. Het groepsbegeleidingstraject biedt een waardevolle aanvulling op onze 1-op-1 begeleiding.
Van kwetsbaarheid naar kracht
Een nieuw leven opbouwen in een onbekend land, met een andere taal en cultuur, is allesbehalve eenvoudig. Het vraagt om veerkracht, zeker wanneer daarbij verlies, eenzaamheid en de zoektocht naar een nieuwe identiteit komen kijken.
Het empowermenttraject omvat acht themabijeenkomsten waarin vrouwen hun levensverhalen delen, werken aan persoonlijke doelen en zich laten inspireren door gastsprekers en UAF-alumni. Er is ruimte voor reflectie, oefening en groei, zowel individueel als gezamenlijk. Thema’s als zelfvertrouwen, grenzen stellen en moed tonen staan centraal.
Bijzonder aan dit traject is de veilige, warme sfeer, waarin ruimte is voor kwetsbaarheid en daarmee voor het hervinden van kracht. Door herkenning en verbinding hervinden de deelnemers hun regie. Professionele begeleiders van het UAF bieden structuur, luisteren met empathie en stemmen af op de groepsdynamiek. Hun aanpak rust op deskundigheid en jarenlange ervaring met de doelgroep.
Jullie zijn krachtiger dan jullie denken. Als ik het kon, met vallen en opstaan, kunnen jullie dat ook. Begin klein. Geloof in jezelf. Zoek andere vrouwen op. Je hoeft het niet alleen te doen.
Rolmodel Fatumo, raadslid GroenLinks Amstelveen en oud UAF-student
Netwerk in opbouw
Een waardevol resultaat van het empowermenttraject is de opbouw van een duurzame community. Deelnemers vinden steun bij elkaar, sluiten vriendschappen en zetten vervolgactiviteiten op. Ondanks hun verschillende achtergronden herkennen ze elkaars ervaringen en versterken ze elkaars veerkracht.
Het netwerk dat zo ontstaat, biedt een sociaal en professioneel vangnet: een plek van herkenning, begrip, mogelijkheden en inspiratie. Juist dat gevoel van verbondenheid blijkt essentieel voor succesvolle participatie in de Nederlandse samenleving.
Door het empowermenttraject vond ik mezelf terug, als vrouw, moeder én als wiskundedocent. Samen verwerken we onze trauma's. We zijn gebroken maar niet verloren. Ik voel nu meer kracht, meer vertrouwen en ook meer plezier. En ik weet: ik ben niet alleen.
Deelnemer Gülsah
Een traject met impact
Voor succesvolle integratie zijn taalvaardigheid, huisvesting en toegang tot werk belangrijk. Maar minstens zo bepalend zijn sociale netwerken en psychosociale ondersteuning. Van Vlucht naar Kracht biedt precies die combinatie: ruimte voor verwerking, zicht op studie- en loopbaanmogelijkheden, en verbinding met anderen.
Deelnemers werken aan hun toekomst, oefenen met de taal en motiveren elkaar door hun competenties in kaart te brengen en hun ambities opnieuw te formuleren. Met een toekomstgerichte blik ontstaat hernieuwd zelfvertrouwen, persoonlijke groei en zicht op studie- en loopbaanmogelijkheden.
Toen ik aan het programma van het UAF begon, was ik een vrouw die aan een reis was begonnen maar de weg was kwijtgeraakt. Nu heb ik een kaart in handen; ik weet welke richting ik op wil. Ik ben iedereen dankbaar die mij hielp om die kaart - als een kostbare schat - te vinden.
Deelnemer Sevdi
Tijdens de eindpresentaties spraken de deelnemers vol lof over het traject. Ze voelen zich weer verbonden met zichzelf én met anderen. Dankzij het traject durven ze weer te dromen, ambities serieus te nemen en stappen te zetten richting studie en werk. Ook gaven ze aan dat moeilijke onderwerpen, zoals de rolverdeling thuis en ruimte voor eigen ontwikkeling, makkelijker bespreekbaar zijn. Zoals deelnemer Sevdi het samenvat: ‘Nu voel ik me moediger. Moed is, net als angst, besmettelijk.’
Dank en toekomstambitie
Het UAF dankt onder meer Stichting De Hoorn, die dit traject ook in 2025 mede mogelijk heeft gemaakt. Tevens bedanken we het Cultuurfonds voor het kosteloos beschikbaar stellen van hun ruimte, en de VVAO voor hun warme betrokkenheid, waaronder het gratis lidmaatschap voor UAF-studenten van hun netwerk van hbo- en wo-opgeleide vrouwen.
De conclusie is helder: Van Vlucht naar Kracht is waardevol en heeft groeipotentie. Alleen met voldoende financiële steun kan het empowermenttraject worden voortgezet. Wilt u bijdragen of meedenken over samenwerking? Neem contact op via vrouw@uaf.nl.
Laat gevlucht talent bloeien
Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil.
Help jij vluchtelingen op weg?