Samenwerking met Stroomopwaarts (Schiedam, Vlaardingen en Maassluis)

Digitale ondertekening van Stroomopwaarts

Hoogopgeleide statushouders begeleiden naar een studie en een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Met dat doel tekenden Desiree Curfs, directeur van Stroomopwaarts en Mardjan Seighali, directeur van het UAF, op 14 december 2020 tijdens een online bijeenkomst een convenant.

Stroomopwaarts is een uitvoeringsorganisatie van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. In die gemeenten krijgen hoogopgeleide statushouders de kans een deeltijdstudie, kort studietraject of leerwerktraject te volgen met maximaal een jaar lang doorbetaling van hun uitkering. Een medewerker van het UAF ondersteunt hen hierbij.

“Zonder het UAF zou ik niet weten waar ik moest beginnen”, zegt Amer Awata. Hij vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië. Daar werkte hij zes jaar als leraar Frans. Dat wil hij in Nederland ook weer doen. “Ik werkte in Nederland als tolk, in een bar en als schoonmaker. Maar ik wil graag weer als leraar Frans werken. Het lesgeven is heel anders dan in mijn eigen land. Met ondersteuning van het UAF ben ik nu bijna aan het einde van mijn studie. Binnenkort heb ik een sollicitatiegesprek bij een middelbare school hier in de regio.”

“Statushouders die bij Stroomopwaarts aangeven dat zij willen studeren of werken op hun niveau, verwijzen wij voortaan actief door voor een intake bij het UAF”, legt Desiree Curfs uit. “Het UAF beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor begeleiding. Op basis van de intake, wordt er een realistisch plan opgesteld. Het UAF begeleidt de statushouders bij de voorbereiding op hun studie in het hoger onderwijs, betaalt de studiekosten en helpt bij het zoeken van passend werk. De kosten voor levensonderhoud tijdens de studie betaalt Stroomopwaarts.” Verwacht wordt dat door de samenwerking tussen Stroomopwaarts en het UAF meer kansen ontstaan voor getalenteerde statushouders in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Ook de wethouders Bart de Leede (Vlaardingen), Duncan Ruseler (Schiedam) en Sjoerd Kuiper (Maassluis) waren aanwezig tijdens de ondertekening.

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X