Nationale Ombudsman: Overheid moet inburgeraars beter op weg helpen.

Nationale Ombudsman: Overheid moet inburgeraars beter op weg helpen

Op 10 oktober verscheen het rapport ‘Een valse start’ van de Nationale Ombudsman. Hierin staat een pleidooi om inburgeraars niet alleen regels en sancties op te leggen, maar vooral beter te ondersteunen. Het UAF heeft haar kennis gedeeld met de Ombudsman en bracht obstakels aan het licht waar vluchtelingen met een studiewens tegenaanlopen.

‘De overheid maakt het inburgeraars moeilijk om mee te doen in de samenleving’, zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. ‘Dat is raar.’ Een belangrijke conclusie in het rapport is dat de overheid de vraag van de inburgeraar meer centraal moet stellen. Wat heeft hij of zij nodig om hier een goede start te kunnen maken?

De Ombudsman juicht toe dat er een vernieuwd inburgeringsstelsel aankomt, maar vindt dat niet genoeg. Er is bij de overheid een andere grondhouding nodig om de dienstverlening aan inburgeraars te verbeteren. Inburgering zou niet als een gunst gezien moeten worden, maar als een duurzame investering. Goede informatievoorziening voor inburgeraars, waarbij zij op het juiste moment de juiste adviezen krijgen, is een duidelijk verbeterpunt.

Mardjan Seighali, directeur UAF: ‘We zijn blij met de probleemstelling en de aanbevelingen van de Ombudsman. Het rapport sluit aan bij waar het UAF al jaren voor pleit bij de overheid.’
In juni schreef het UAF samen met koepels in het onderwijsveld over hetzelfde onderwerp een brief aan de ministers van SZW en OCW. Hierin onderstreepten we dat niet gewacht kan worden met verbeteringen totdat het nieuwe inburgeringsstelsel is ingevoerd.

Foto: Suzanne Blanchard

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X