Feiten over migratie en asiel

collage cliënten

Het UAF maakt deel uit van een coalitie van (vluchtelingen-)organisaties. In opmaat naar verkiezingen, hebben we de handen ineengeslagen om politici op te roepen het gesprek over migratie en vluchtelingen niet verder te polariseren en te kiezen voor “het eerlijke verhaal” gebaseerd op feiten. Onder de video lichten we een aantal feiten toe.

Aantallen vluchtelingen 

Er zijn wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht. 83% van de vluchtelingen wereldwijd wordt opgevangen in een ontwikkelingsland. 72% wordt opgevangen in een buurland.  

In Nederland waren er eind 2022 ongeveer 110.000 vluchtelingen, zo blijkt uit cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dit zijn mensen met een vluchtelingenstatus, die asiel hebben aangevraagd en erkend zijn als vluchteling. Daarnaast verblijven er op dit moment ongeveer 100.000 Oekraïense vluchtelingen in Nederland die tijdelijk bescherming krijgen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie (Bron: Ministerie Justitie en Veiligheid).


Asielzoekers en migranten 

Asielzoekers vormen de afgelopen 10 jaar gemiddeld 11% van het totaal aantal migranten in Nederland.  

Meer dan de helft van de instroom bestaat uit mensen uit andere lidstaten van de EU. Ongeveer een derde van de instroom betreft reguliere migranten van buiten de EU, die voor hun gezin, werk of studie naar Nederland komen (Bron: Staat van Migratie 2023).  

 

Opvang asielzoekers in Nederland 

Van de ruim 61.000 asielzoekers die recht hebben op opvang van het COA verblijven meer dan 22.000 mensen momenteel in de noodopvang en ongeveer 5.000 buiten het COA in een crisisnoodopvang.  

Dit betekent dat bijna de helft van de asielzoekers op dit moment niet in een regulier AZC wordt opgevangen, maar in (crisis)noodopvang verblijft (Bron: COA). 

Wachttijden asielaanvragen 

De wettelijke beslistermijn voor de IND is tijdelijk verlengd naar 15 maanden voor asielaanvragen. Gemiddeld wachten aanvragers op dit moment ruim een jaar op een beslissing. De groep die langer dan 15 maanden moet wachten nam de afgelopen maanden verder toe (Bron: IND).  

Lees ook:

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten en professionals de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks duizenden vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X