Wij hopen dat je genoten hebt van Het Nederlands Studenten Kamerorkest!

Muziek gaat rechtstreeks naar het hart

Het Nederlands Studenten Kamerorkest (Nesko) zet zich in voor studenten voor wie studeren niet altijd vanzelfsprekend is. Het Nesko collecteert daarom bij de concerten voor het UAF. Het Nesko is trots met haar orkestleden en concertbezoekers iets te kunnen betekenen voor andere studenten.

Jaarlijks begeleidt het UAF gemiddeld 3.800 vluchtelingen in loopbaan ondersteunende trajecten. Ook musici moeten vaak vluchten, waaronder getalenteerde musici zoals Karoun Baghboudarian en Rani Elias.

Wil jij ook vluchtelingen op weg helpen? Met jouw gift kan een vluchteling zijn of haar talent inzetten in Nederland.

Nederlands Studenten Orkest

Muziek gaat rechtstreeks naar het hart

Beroepsmusici Karoun (cello) en Rani (trompet) waren beroemd in Syrië en moesten hier helemaal opnieuw beginnen. Dat was moeilijk, maar het lukte. Nu dragen zij hier bij aan de kunst- en cultuursector. Dat doen ze met een enorme inzet én op een vernieuwende manier. Daarom wonnen ze in 2019 de UAF Award. Rani: ‘Muziek gaat rechtstreeks naar het hart. Ik geloof dat het ons zelfs heeft geholpen om de UAF-Award te winnen. Alle kandidaten waren indrukwekkend, maar muziek spreekt tot de verbeelding. Het is een krachtig instrument.’

Rani: ‘Muziek gaat rechtstreeks naar het hart en spreekt tot de verbeelding. Het is een krachtig instrument.

‘Liefde voor muziek kent geen grenzen. Muziek verbindt, raakt en ontroert, wat je achtergrond ook is. Het is prachtig om te zien hoe deze jonge mensen hun liefde voor muziek met ons delen en hoe vanzelfsprekend zij het vinden om zich in te zetten voor een ander. Studenten tonen zich al generaties lang zeer betrokken bij vluchtelingen en dat geeft mij hoop voor de toekomst. De trouwe steun, of misschien zelfs de eeuwige liefde tussen het Nesko en het UAF, betekent enorm veel voor de gevluchte studenten en professionals die wij begeleiden. En dan bedoel ik niet alleen het geld dat wordt ingezameld om een opleiding of traject naar werk te volgen. Het gaat er ook om dat er mensen zijn die náást je staan en jou als gelijke beschouwen. Mensen die jouw unieke kwaliteiten zien en in je geloven. Zoals het UAF geloofde in Karoun en Rani, die met vernieuwend repertoire hun toehoorders weten te inspireren.’

Over het UAF

Het begon in 1948, toen een studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Een groep van vijftig Tsjechische studenten en docenten vluchtte naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie in Nederland voort te zetten.

Dat was het begin van het UAF. Ruim zeventig jaar later ondersteunen en begeleiden we, in samenwerking met donateurs, bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen, jaarlijks zo’n vierduizend gevluchte studenten en professionals. Samen geven we kennis en talent de ruimte.

Fotografie Eelkje Colmjon.

Jouw donatie helpt vluchtelingen op weg