Word mentor van een vluchteling

 • Bent u geïnteresseerd in andere culturen?
 • Staat u open voor leuk en gelijkwaardig contact met een vluchteling?
 • Wilt u vluchtelingen ondersteunen hun weg te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt of de Nederlandse taal (beter) onder de knie te krijgen?
 • Bent u bereid uw netwerk te delen?

Word dan mentor van een vluchteling!

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, opgericht in 1948, is de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Wij begeleiden hoger opgeleide vluchtelingen bij hun studie en het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Zo kunnen zij een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving.

Veel vluchtelingen die een nieuwe start maken vinden het waardevol om een Nederlandse mentor te hebben, als aanvulling op de begeleiding van het UAF. 

Wat kunt u doen als mentor? Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een vluchteling uit Eritrea extra taalondersteuning bieden bij de voorbereiding op het staatsexamen Nederlands.Een jonge Syrische student wegwijs maken in het onderwijssysteem zodat hij weloverwogen een studie kiest. 
 • De medische vaktaal oefenen met een arts uit Iran. 
 • De arbeidsmarkt verkennen met een technische professional uit Afghanistan. 
 • Uw professionele netwerk delen met een gevluchte tandarts, architect, farmaceut of fashion designer.  

Vraag en aanbod
Het kan even duren voordat u wordt ingezet als mentor. In het mentoringtraject staat de behoefte van de vluchteling namelijk centraal. Dit betekent soms zelfs dat u niet ingezet wordt. We koppelen dat natuurlijk aan u terug.

Wat voor mentoren zoeken wij?
Om vluchtelingstudenten goed te kunnen ondersteunen, zoeken wij mentoren die actuele kennis hebben van opleidingen in Nederland en/of actuele kennis hebben van de Nederlandse arbeidsmarkt/werkcultuur. Nieuwe mentoren zijn van harte welkom en kunnen rekenen op goede voorlichting en begeleiding van het UAF.

Hoe ziet het mentoringtraject eruit?

 • U meldt zich aan.
 • Wanneer wij denken/verwachten dat we u kunnen koppelen aan een mentee, wordt u voorgelicht over de inhoud van het mentoringtraject.
 • Daarna wordt u gematcht aan een vluchteling.
 • Samen maken jullie afspraken over de doelen van jullie traject.
 • Tijdens het mentoringtraject bezoekt u trainings- en intervisiebijeenkomsten.
 • Na een half jaar ronden jullie het mentoringtraject samen af.

Wat verwachten we van mentoren en mentees?
Een mentorrelatie is gebaseerd op gelijkwaardigheid. Wij gaan er dan ook vanuit dat mentor en mentee van elkaar kunnen leren. Belangrijk is dat jullie beiden een open en lerende houding hebben en ook jullie grenzen aangeven als dat nodig is. Samen met uw mentee bepaalt u hoe vaak en waar jullie afspreken en waar jullie mentoringtraject zich op richt. Gemiddeld kost het mentoringtraject ongeveer 2 uur per week.

Wat kan de mentor van het UAF verwachten?
Het UAF organiseert meerdere keren per jaar voorlichtingsbijeenkomsten voor mentoren en mentees. Daarnaast bieden we geregeld trainingen en intervisiebijeenkomsten aan. Wanneer reiskosten een belemmering vormen, vergoeden wij deze. Bent u geïnteresseerd? Meld uzelf dan aan met het formulier aan de rechterkant van deze pagina.

'Verrijkend voor beide partijen'

Het mentoringprogramma biedt UAF-studenten de gelegenheid om in contact te komen met Nederlanders die interesse hebben in vluchtelingen. Hierbij worden vluchtelingstudenten gekoppeld aan bedrijven of  vrijwilligers, die hen wegwijs maken binnen hun onderwijsinstelling, hun netwerk delen of met hen de Nederlandse taal oefenen.

Rachel: 'Het is mooi om te zien dat studenten niet alleen leren van hun mentor, maar dat mentoren ook geïnspireerd raken door de verhalen van onze studenten.  Zo is het traject verrijkend voor beide partijen.'

Aanmeldformulier