Dappere doorzetters!

Dappere doorzetters!

Dappere doorzetters, ik denk dat je UAF-studenten in deze categorie mag plaatsen. Doorzetters die bezig zijn om door middel van een opleiding/studie hun toekomst in Nederland vorm te geven. Met die groep te mogen werken is een voorrecht en zo beschouw ik dat ook.

Mentor bij het UAF

Sinds mijn pensionering ben ik als mentor betrokken bij het UAF, daarvoor zette ik alleen regelmatig de geldkraan een klein beetje open. Ik word geraakt en geïnspireerd door het enorme doorzettingsvermogen waarover deze mensen beschikken. Het systeem ‘Nederland’ maakt het deze mensen niet gemakkelijk met alle regels en procedures. Als oud specialist (klinisch chemicus) richt ik mij vooral op medische trajecten bij het UAF. De wet BIG maakt beroepen in de gezondheidszorg tot een lastig toegankelijk gebied. Terwijl er in die sector ook grote behoefte is aan personeel. Verpleegkundigen, SEH artsen, tandartsen, allemaal vakgebieden met mogelijkheden.

Hoe krijgen we vraag en aanbod bij elkaar?

Dat kan naar mijn inzicht niet anders dan door ruimhartig werkervaringsplaatsen ter beschikking te stellen en met de kandidaten het gesprek aan te gaan over on/mogelijkheden.
Werkervaringsplaatsen zijn goed voor:

– TAAL ontwikkeling;
– zicht op de overeenkomsten en verschillen van het vak;
– kennismaking met de cultuur;
– verbinding en netwerk.

Dit zijn zaken waar een UAF-student behoefte aan heeft. Zicht krijgen op de (on-) mogelijkheden, om daarna tot goede kansrijke keuzes komen.

Win-win situatie

Ik wil mij de komende tijd inzetten om ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en tandartsen te verleiden om dappere doorzetters een kans te geven om ervaring op te doen en kennis te maken met ons mooie maar soms moeilijk toegankelijke gezondheidszorgsysteem. Volgens mij moeten we uitgaan van een win-win situatie. We hebben de vluchtelingen nodig!!

De column van Mardjan Seighali van 30 oktober 2018 is een verdere onderbouwing en motivatie voor mijn inzet.

Joop ten Kate
Donateur en mentor 

Wilt u ook een vluchteling een steuntje in de rug geven? Klik hier en kijk wat u kunt betekenen!

 

Tekst en foto: Joop ten Kate

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X