<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> Schakeljaar - UAF

Schakeljaar

Auteur:Redactie UAF
Datum:4. 6. 2019
Leestijd:3 minuten

Studeren in een vreemde taal en in een nieuw onderwijssysteem is voor sommigen een grote uitdaging. Bereid je optimaal voor op een studie in het hoger onderwijs met een schakeljaar! Een schakeljaar wordt ook een voorbereidend jaar of Pre-bachelor genoemd. Tijdens dit jaar leer je Nederlands, Engels, 21ste -eeuwse vaardigheden en andere vakken die voor jouw studiekeuze belangrijk zijn. Met een schakeljaar kun je wennen aan het Nederlandse onderwijs. Dit is vaak anders dan je gewend bent. Na dit jaar ga je een opleiding volgen in het hoger onderwijs.

Hoe werkt het?

Je volgt een fulltime-programma op de hogeschool of universiteit, met intensieve begeleiding. Je hebt elke week 20 tot 30 uur les. Daarnaast heb je wekelijks 10 tot 20 uur nodig voor zelfstudie.

Verspreid over Nederland kun je kiezen uit verschillende schakeljaren die je voorbereiden op het hoger onderwijs. Op enkele plekken heb je ook een MBO-schakeljaar dat door het UAF wordt ondersteund.

Studievaardigheden

Een schakeljaar bereidt je voor op de vaardigheden die je nodig hebt om te studeren op een hbo/wo. Deze vaardigheden worden ook 21ste -eeuwse vaardigheden genoemd. Je kunt denken aan:

  • zelfstandige studiehouding
  • projectmatig werken
  • presenteren
  • werken in groepjes aan een opdracht
  • werken onder begeleiding van een docent

Ingangseisen

Per opleiding kunnen de ingangseisen iets anders zijn. Dit hangt ook af van of je een HBO of WO schakeljaar gaat volgen. Kijk hiervoor op de website van de opleiding waar je het schakeljaar wilt volgen. Belangrijk is:

  • Diplomawaardering op minimaal HAVO 5 / MBO 4 (let op: kijk altijd op de site van het schakeljaar)
  • Taalniveau NL minimaal B1, ENG minimaal A2
  • Beschikbaar DUO-budget
  • Toestemming van de gemeente als je een uitkering hebt

Aanmelding

Heb je interesse in een schakeljaar? Meld je dan aan bij een schakeljaar van een hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Ben je cliënt van het UAF? Laat jouw trajectbegeleider dan eerst weten dat je jezelf wilt aanmelden. Op de websites van de onderwijsinstellingen vind je meer informatie over het toelatingsproces. Via de landkaart hieronder vind je de websites van de schakeljaren. De schakeljaren starten in september.

Resultaat

Aan het eind van het schakeljaar heb je kennis van de Nederlandse taal op Staatsexamen niveau NT2-II en voldoe je aan de toelatingseisen van je studiekeuze. Ook weet je wat studeren in Nederland inhoudt. Je hebt kennisgemaakt met hoorcolleges, presentaties en groepsopdrachten. Hierdoor ben je goed voorbereid op een hbo- of universitaire studie.

Waar kun je schakeljaren in Nederland volgen?

In Nederland kun je via verschillende opleidingen een schakeljaar volgen.

 


Deel dit artikel: