75 jaar UAF

De kracht van vluchtelingen

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland

75 jaar UAF

De kracht van vluchtelingen

Op 9 april 2023 is het 75 jaar geleden dat Nederlandse universiteiten het initiatief namen voor de oprichting van het UAF, de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Het zou een tijdelijke voorziening zijn voor de ondersteuning van 50 gevluchte studenten en docenten uit Tsjechië, zodat zij hun studie en werk konden voortzetten. Het liep anders: sinds de oprichting heeft het UAF ongeveer 40.000 gevluchte studenten en professionals begeleid, afkomstig uit ruim tachtig landen. Deze ondersteuning is nog altijd nodig om toegang te krijgen tot opleidingen en banen die aansluiten bij de kennis, talenten en ambities van deze mensen.

Het is belangrijk dat mensen die huis en haard hebben achtergelaten en – vaak onder zeer moeilijke omstandigheden - naar Nederland zijn gevlucht hier een duurzaam leven kunnen opbouwen. Dit is naast een mensenrecht ook een mensenplicht. Voor ons staat altijd voorop dat vluchtelingen in hun kracht worden gezet. Dat ze hun ambities, talenten en ervaring kunnen inzetten. Daarom ondersteunen wij ze bij passend onderwijs en waardig werk, zodat ze weer regie krijgen over hun eigen leven.
Fatimazhra portret
Fatimazhra Belhirch
Directeur

Oprichting

1948

Al vanaf 1948 behartigt het UAF de belangen van gevluchte studenten. Dit was het moment waarop vijftig Tsjechische studenten en docenten naar Nederland vluchtten en op initiatief van de Nederlandse universiteiten de kans kregen om hun studie en werk in Nederland voort te zetten. ‘De steun van het UAF geldt voor alle studenten die op grond van het ontnemen van hun geestelijke vrijheid zijn uitgeweken’, was de uitleg van professor G.C. Heringa bij de oprichting. En zo geschiedde. 

Lees over ons oprichtingsverhaal

UAF_Groepsfoto studenten_Bloemendaal1959
Eerste studenten 1948

Hongaarse studenten

Extra steun

In de eerste jaren na het ontstaan vroegen jaarlijks zo’n 400 studenten steun aan bij het UAF. Midden jaren vijftig waren de inkomsten lager en konden dus ook minder studenten ondersteund worden. Dit veranderde door de komst van ruim honderd Hongaarse studenten in 1956, toen de overheid zorgdroeg voor extra budget, noodopvang en taalcursussen en een universitaire studie in Nederland weer realiseerbaar was. Veel Nederlanders waren bereid de Hongaarse studenten – en daarmee het UAF – te ondersteunen.

Hongaarse studenten

Extra steun

Duizenden vluchtelingen

Groei

Jaarlijks blijft het aantal UAF-studenten groeien en groeit ook het aantal professionals dat door het UAF op weg wordt geholpen bij het vinden van een passende baan. Van de tientallen studenten in onze begintijd ondersteunen we nu gemiddeld 3.800 vluchtelingen door ze te adviseren en financiële en materiele steun te bieden en behartigen we ook landelijk hun belangen. Want dat vluchtelingen hier een duurzaam leven op kunnen bouwen is een mensenrecht én een mensenplicht. 

0
gevluchte studenten en professionals begeleid sinds de oprichting
0
gevluchte studenten en professionals hebben we vorig jaar begeleid
0
vrijwilligers zetten zich in als mentor van een gevluchte student of professional

Geef vluchtelingen een menswaardig bestaan en draag ook bij

Je verlaat – vaak onder vreselijk omstandigheden – je land. Je wilt in Nederland opnieuw je leven oppakken maar moet wachten; eerst wachten of je mag blijven, dan wachten om je studie weer op te pakken, wachten op werk, een huis … vaak jarenlang… Het UAF ondersteunt vluchtelingen in deze periode en geeft hen weer perspectief. Met kennis en vanuit medemenselijkheid. Help jij mee?

We doen het niet alleen​

Talent herkennen en tot bloei laten komen. Dáár zet het UAF zich voor in. Dit doen we niet alleen, maar samen met een groot netwerk van partners en donateurs. Samen geven we gevluchte studenten en professionals de kans om hun talenten te benutten, hun ambities waar te maken, de regie over hun eigen leven – terug – te nemen. Wij vinden dat niet alleen hun recht, hun mensenrecht, maar ook onze mensenplicht.

Partners bedankt

Wij kunnen niet bestaan zonder de trouwe steun van onze vele donateurs, bedrijven, fondsen, de Postcode Loterij en anderen. Dankzij jullie vaak duurzame financiële bijdrage en warme betrokkenheid kunnen wij ons blijvend inzetten voor vluchtelingen in Nederland. Vandaag willen we graag een keer hardop zeggen: 

‘Dank jullie wel’!  

De Nationale Postcode Loterij gelooft in de kracht van maatschappelijke organisaties om de wereld groener, gezonder en rechtvaardiger te maken. Een van de organisaties die de Postcode Loterij daarom steunt is UAF. Al 75 jaar gelooft UAF in een duurzame toekomst voor iedereen, en ik ben trots dat we dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij al ruim 20 jaar een bijdrage kunnen leveren aan de thema’s waarop het UAF werkzaam is. Denk daarbij aan het met kennis en ervaring adviseren en verbinden van vluchtelingen met onderwijsinstellingen, (lokale) overheden en werkgevers in Nederland. Iedereen die zijn kennis kan benutten is namelijk betekenisvol in Nederland. ‘
Jonne Arnoldussen
Jonne Arnoldussen
Managing Director van de Nationale Postcode Loterij

Deel jouw mooiste herinnering, verhaal of anekdote!

In 75 jaar heeft het UAF veel om op terug te blikken. Bijzondere, leuke en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals, maar ook van (oud)collega’s, donateurs en partners. Heb jij ook een mooi verhaal, zoals een bijzondere ontmoeting of een grappige anekdote en vind je het leuk om je verhaal te vertellen? Deel ze dan hieronder!

Schrijf een bericht

 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw bericht zal samen met jouw naam gepubliceerd worden op deze pagina. Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben. We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
4 berichten.
Marjan Feitsma-Eisma Marjan Feitsma-Eisma heeft geschreven op mei 2, 2023
Halverwege de jaren zestig was ik als studentenbegeleider betrokken bij het staartje van de begeleiding van Hongaarse vluchtelingen, maar de aantallen liepen al terug. Het UAF was een tijdelijke oplossing voor een tijdelijk probleem – dacht men. Er werd gesproken over de oprichting van de stichting Bijstand Buitenlands Studerenden. Die stichting zou zich richten op een bredere groep, het UAF zou komen te vervallen. Maar al snel kwamen er nieuwe vluchtelingen: uit het Midden-Oosten, uit Zuid-Afrika, uit Syrië.
Halverwege de jaren zestig was ik als studentenbegeleider betrokken bij het staartje van de begeleiding van Hongaarse vluchtelingen, maar de aantallen liepen al terug. Het UAF was een tijdelijke oplossing voor een tijdelijk probleem – dacht men. Er werd gesproken over de oprichting van de stichting Bijstand Buitenlands Studerenden. Die stichting zou zich richten op een bredere groep, het UAF zou komen te vervallen. Maar al snel kwamen er nieuwe vluchtelingen: uit het Midden-Oosten, uit Zuid-Afrika, uit Syrië.... Sluiten

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten de kans zich te ontwikkelen.
Met jouw gift maak jij een wereld van verschil. Help jij vluchtelingen op weg?