75 jaar UAF

De kracht van vluchtelingen

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland​

Op 9 april 2023 is het 75 jaar geleden dat Nederlandse universiteiten het initiatief namen voor de oprichting van het UAF, de oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland. Het zou een tijdelijke voorziening zijn voor de ondersteuning van 50 gevluchte studenten en docenten uit Tsjechië, zodat zij hun studie en werk konden voortzetten. Het liep anders: sinds de oprichting heeft het UAF ongeveer 40.000 gevluchte studenten en professionals begeleid, afkomstig uit ruim tachtig landen. Deze ondersteuning is nog altijd nodig om toegang te krijgen tot opleidingen en banen die aansluiten bij de kennis, talenten en ambities van deze mensen.

Oprichting

1948

Al vanaf 1948 behartigt het UAF de belangen van gevluchte studenten. Dit was het moment waarop vijftig Tsjechische studenten en docenten naar Nederland vluchtten en op initiatief van de Nederlandse universiteiten de kans kregen om hun studie en werk in Nederland voort te zetten. ‘De steun van het UAF geldt voor alle studenten die op grond van het ontnemen van hun geestelijke vrijheid zijn uitgeweken’, was de uitleg van professor G.C. Heringa bij de oprichting. En zo geschiedde. 

Lees over ons oprichtingsverhaal

UAF_Groepsfoto studenten_Bloemendaal1959
Eerste studenten 1948

Hongaarse studenten

Extra steun

In de eerste jaren na het ontstaan vroegen jaarlijks zo’n 400 studenten steun aan bij het UAF. Midden jaren vijftig waren de inkomsten lager en konden dus ook minder studenten ondersteund worden. Dit veranderde door de komst van ruim honderd Hongaarse studenten in 1956, toen de overheid zorgdroeg voor extra budget, noodopvang en taalcursussen en een universitaire studie in Nederland weer realiseerbaar was. Veel Nederlanders waren bereid de Hongaarse studenten – en daarmee het UAF – te ondersteunen.

Hongaarse studenten

Extra steun

Duizenden vluchtelingen

Groei

Jaarlijks blijft het aantal UAF-studenten groeien en groeit ook het aantal professionals dat door het UAF op weg wordt geholpen bij het vinden van een passende baan. Van de tientallen studenten in onze begintijd ondersteunen we nu gemiddeld 3.800 vluchtelingen door ze te adviseren en financiële en materiele steun te bieden en behartigen we ook landelijk hun belangen. Want dat vluchtelingen hier een duurzaam leven op kunnen bouwen is een mensenrecht én een mensenplicht. 

gevluchte studenten en professionals begeleid sinds de oprichting
0
gevluchte studenten en professionals hebben we vorig jaar begeleid
0
vrijwilligers zetten zich in als mentor van een gevluchte student of professional
0

Geef vluchtelingen een menswaardig bestaan en draag ook bij

Je verlaat – vaak onder vreselijk omstandigheden – je land. Je wilt in Nederland opnieuw je leven oppakken maar moet wachten; eerst wachten of je mag blijven, dan wachten om je studie weer op te pakken, wachten op werk, een huis … vaak jarenlang… Het UAF ondersteunt vluchtelingen in deze periode en geeft hen weer perspectief. Met kennis en vanuit medemenselijkheid. Help jij mee?

We doen het niet alleen​

Wij kunnen niet bestaan zonder de trouwe steun van onze vele donateurs, bedrijven, fondsen, de Postcode Loterij en anderen. Dankzij jullie vaak duurzame financiële bijdrage en warme betrokkenheid kunnen wij ons blijvend inzetten voor vluchtelingen in Nederland. Vandaag willen we graag een keer hardop zeggen:

‘Dank jullie wel’!  

Deel jouw mooiste herinnering, verhaal of anekdote!

In 75 jaar heeft het UAF veel om op terug te blikken. Bijzondere, leuke en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals, maar ook van (oud)collega’s, donateurs en partners. Heb jij ook een mooi verhaal, zoals een bijzondere ontmoeting of een grappige anekdote en vind je het leuk om je verhaal te vertellen? Deel ze dan hieronder!

Schrijf een bericht

 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Jouw bericht zal samen met jouw naam gepubliceerd worden op deze pagina. Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben. We behouden het recht voor berichten te wijzigen, te verwijderen of niet te publiceren.
11 berichten.
Wael Abdel Salam Wael Abdel Salam schreef op juni 20, 2023
Het UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) speelt inderdaad een belangrijke rol bij het ondersteunen van vluchtelingen en asielzoekers bij het volgen van hoger onderwijs in Nederland. Mijn verhaaltje begon ongeveer 25 jaar geleden toen ik kwam naar Nederland als een Palestijnse vluchteling met mijn 3 universitaire diploma's in natuurkunde en wiskunde maar dat was waardeloos here bovendien zonder verblijfsvergunning die duurde 4 jaar lang om te krijgen. Het was me verboden om studeren, taal leren of werken. UAF de enige organisatie die accepteert om mij te helpen bij het afronden van mijn eerstegraads lerarenopleiding natuurkunde tussen het jaar 2000 en 2002 in het RUG te Groningen, ik woonde toen in een AZC bij een klein dorpje heet Eexterveenschekanaal in het noorden van het land en moest ik dagelijks reizen meer dan twee uur heen en terug naar mij studie. Het onderwijs is een nobel beroep en het is geweldig dat ik sindsdien in het onderwijs werkt met dank aan UAF. Ik heb ongetwijfeld een positieve impact op het leven van veel studenten. Het is inspirerend om te zien hoe ik de kans heb gekregen om mijn opleiding te voltooien en nu anderen kan helpen met hun leerproces. Bedankt UAF!!!
Het UAF (Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF) speelt inderdaad een belangrijke rol bij het ondersteunen van vluchtelingen en asielzoekers bij het volgen van hoger onderwijs in Nederland. Mijn verhaaltje begon ongeveer 25 jaar geleden toen ik kwam naar Nederland als een Palestijnse vluchteling met mijn 3 universitaire diploma's in natuurkunde en wiskunde maar dat was waardeloos here bovendien zonder verblijfsvergunning die duurde 4 jaar lang om te krijgen. Het was me verboden om studeren, taal leren of werken. UAF de enige organisatie die accepteert om mij te helpen bij het afronden van mijn eerstegraads lerarenopleiding natuurkunde tussen het jaar 2000 en 2002 in het RUG te Groningen, ik woonde toen in een AZC bij een klein dorpje heet Eexterveenschekanaal in het noorden van het land en moest ik dagelijks reizen meer dan twee uur heen en terug naar mij studie. Het onderwijs is een nobel beroep en het is geweldig dat ik sindsdien in het onderwijs werkt met dank aan UAF. Ik heb ongetwijfeld een positieve impact op het leven van veel studenten. Het is inspirerend om te zien hoe ik de kans heb gekregen om mijn opleiding te voltooien en nu anderen kan helpen met hun leerproces. Bedankt UAF!!!... Sluiten
Rinny E Kooi Rinny E Kooi schreef op juni 20, 2023
Ik ben geboren in 1948 en ben dus net zo oud als het UAF. Ik wilde mijn hele leven bioloog worden. Helaas kon -wegens omstandigheden- pas ik 1977 parttime gaan studeren. Ik maakte toen kennis met het UAF, ik was niet de enige die graag wilde studeren! Daarom werd ik dadelijk lid en wil dat altijd blijven steunen. Dat doe ik ook nu, nu het UAF ook jarig is! Rinny E Kooi, Leiden
Ik ben geboren in 1948 en ben dus net zo oud als het UAF. Ik wilde mijn hele leven bioloog worden. Helaas kon -wegens omstandigheden- pas ik 1977 parttime gaan studeren. Ik maakte toen kennis met het UAF, ik was niet de enige die graag wilde studeren! Daarom werd ik dadelijk lid en wil dat altijd blijven steunen. Dat doe ik ook nu, nu het UAF ook jarig is! Rinny E Kooi, Leiden... Sluiten
Ayman Ayman schreef op juni 20, 2023
In de schaduw van de Syrische revolutie werd ik gearresteerd vanwege mijn standpunt tegen het Syrische regime in 2019. Ik was toen 19. Ik werd geslagen, gemarteld en zes maanden lang vernederd. Ik kwam uit de gevangenis met gezondheidsziekten en psychologische en mentale problemen, naast de effecten van marteling die nog steeds op mijn lichaam zitten. Ik kan alles, vooral nadat ik al mijn bevoegdheden als Syrisch staatsburger heb ingetrokken. Na de herstelfase besloot ik mijn studie af te ronden op een veilige plek waar ik kan denken aan een veilig leven en een schitterende toekomst, weg van gevoelens van angst, isolement en geestesziekte, ondanks de aanwezigheid van mijn familie in Syrië tot nu toe en mijn angst voor hen hiervoor. Ik verzet me omwille van hen en voor het leven dat ik wil, niet het leven dat het Syrische regime wil.
In de schaduw van de Syrische revolutie werd ik gearresteerd vanwege mijn standpunt tegen het Syrische regime in 2019. Ik was toen 19. Ik werd geslagen, gemarteld en zes maanden lang vernederd. Ik kwam uit de gevangenis met gezondheidsziekten en psychologische en mentale problemen, naast de effecten van marteling die nog steeds op mijn lichaam zitten. Ik kan alles, vooral nadat ik al mijn bevoegdheden als Syrisch staatsburger heb ingetrokken. Na de herstelfase besloot ik mijn studie af te ronden op een veilige plek waar ik kan denken aan een veilig leven en een schitterende toekomst, weg van gevoelens van angst, isolement en geestesziekte, ondanks de aanwezigheid van mijn familie in Syrië tot nu toe en mijn angst voor hen hiervoor. Ik verzet me omwille van hen en voor het leven dat ik wil, niet het leven dat het Syrische regime wil.... Sluiten

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte studenten de kans zich te ontwikkelen.
Met jouw gift maak jij een wereld van verschil. Help jij vluchtelingen op weg?

In de media

  • Viering 75 jaar Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF – Het Koninklijk Huis
  • Beatrix viert 75 jaar Stichting voor Vluchtelingen-Studenten – Vorsten
  • Hoog bezoek bij stichting voor gevluchte studenten: prinses Beatrix komt naar viering 75-jarig bestaan – Gelderlander