Scholars at Risk

Read this information in English.

Scholars at Risk beschermt bedreigde wetenschappers
Wereldwijd worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun ideeën, onderzoek en maatschappelijke positie. Zij stellen kritische vragen. Dat kan bedreigend zijn voor autoriteiten of groeperingen die hun macht ontlenen aan het beheersen van informatie en van wat mensen denken.

Met Scholars at Risk biedt het UAF een veilige werkplek aan wetenschappers die gevlucht zijn of tijdelijk het land uit moeten. Help met een donatie mee om dit mogelijk te maken.  Lees meer over het UAF Scholars at Risk Matching Fund (pdf).

Accepteer marketing-cookies om deze video te kunnen bekijken.

 

Het Scholars at Risk-netwerk
Scholars at Risk (SAR) is een internationaal netwerk van 440 hoger onderwijsinstellingen in 40 landen dat zich inzet voor de bescherming en ondersteuning van vervolgde wetenschappers. Het UAF werkt nauw samen met het Scholars at Risk netwerk.

In 2009 lanceerde het UAF het Nederlandse programma van Scholars at Risk. In samenwerking met hoger onderwijsinstellingen biedt het UAF vervolgde wetenschappers ook in Nederland en België de mogelijkheid om (tijdelijk) hun werk of studie voort te zetten in een veilige omgeving.

Als de situatie in het land van herkomst veilig is, keren de wetenschappers weer terug. Zo kunnen zij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van hun land. Is terugkeer geen optie, dan zoekt het UAF samen met de wetenschappers naar mogelijkheden om het werk in het buitenland voort te zetten.

 

Academische vrijheid belangrijk
De bescherming van academische vrijheid is belangrijk. Simpelweg omdat het recht van ieder mens om te denken, vragen te stellen en ideeën uit te wisselen, de basis is voor wetenschap en een vrije en welvarende samenleving.

Dankzij het UAF Scholars at Risk-programma blijven de stemmen van belangrijke wetenschappers uit landen met repressieve regimes gehoord en profiteren hoger onderwijsinstellingen wereldwijd van de bijdragen van deze inspirerende collega’s.

Onze partners

Netwerkleden in Nederland en België

 
Hoger onderwijsinstellingen die geen lid zijn, maar waar wel wetenschappers zijn geplaatst
 

Scholars at Risk & Vrije Universiteit AmsterdamDe Vrije Universiteit van Amsterdam werkt al sinds 2011 samen met het UAF en Scholars at Risk om één bedreigde wetenschapper per jaar de kans te geven veilig te werken aan de VU. De komende drie jaar krijgen twee extra wetenschappers deze kans, dankzij een aanvullende bijdrage van de VUvereniging. Het gaat dit jaar om €32.000.

 

‘De pen waarmee ik schrijf, is mijn belangrijkste wapen’

Rezvan Moghaddam werkt sinds kort aan haar PhD aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar ze zich met hart en ziel vastbijt in de rol van nieuwe media in de Iraanse vrouwenbeweging. Na een verschrikkelijke periode in Iran heeft ze dankzij het Scholars at Risk-netwerk in in veiligheid kunnen werken. >> Maak kennis met Rezvan

Crowdgiving voor Scholars at Risk

Triodos Foundation lanceerde op in november 2017 crowdgivingplatform Give the Change. Op dit platform is in enkele maanden ruim €4.000 ingezameld voor bedreigde wetenschappers!

'Scholars at Risk redt mensen, en het redt wetenschappelijk onderzoek'

De Iraakse Ahmad maakt in 2009 een bewuste keuze om na een studie in Amerika terug te keren naar zijn thuisland. Hoewel hij weet dat er risico’s kleven aan zijn terugkeer, wil hij helpen zijn land weer op te bouwen. Eenmaal in Irak verkeert hij jarenlang in onzekerheid. Zijn academische carrière wordt noodgedwongen stopgezet. Via een kennis hoort hij over Scholars at Risk. >>Lees zijn verhaal

'Ik beschouw leven niet meer als vanzelfsprekend'

Het drama haalde wereldwijd het nieuws. In april 2016 werden in Bangladesh twee activisten uit de LGBT-beweging bruut afgeslacht in hun huis. En brak de paniek uit. Ook bij Sarah*, die als wetenschapper onderzoek deed naar seksualiteit, en erover doceerde. >> Lees haar verhaal

Doe mee aan Scholars at Risk

Vraag bijvoorbeeld aandacht voor academische vrijheid met een actie of lezing of maak een veilige werkplek mogelijk aan uw universiteit. Wij helpen met advies en materialen.

Neem voor meer informatie contact op met Bodil Stelwagen, b.stelwagen@uaf.nl

Verboden Wetenschapsmonologen

Hoogleraar Felix Kaputu wilde niets te maken hebben met politiek in Congo. Toch werd hij opgepakt. Hij zou betrokken zou zijn bij een verboden oppositiegroep. Kaputu's verhaal vormde de inspiratie voor één van 'De Verboden Wetenschapsmonologen’.

Accepteer marketing-cookies om deze video te kunnen bekijken.

Deze film is mede tot stand gekomen met steun van Stichting Democratie en Media.

‘Het sluiten van universiteiten, dat is sluiten van een discussie’

 Hans-Georg van Liempd is directeur van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Sinds maart 2015 is hij lid van de adviesgroep van het Scholars at Risk programma van het UAF. Waarom is hij zo betrokken bij SAR en hoe combineert hij dat met zijn drukke baan als directeur? >> Lees hier het interview met Hans-Georg van Liempd

‘Ik wil mijn vluchtelingenstatus zien als een motivatie in plaats van een last’

De Syrische archeoloog Nour Munawar heeft dankzij het Scholars at Risk netwerk waar het UAF bij aangesloten is, inmiddels een PhD-positie weten te bemachtigen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de wederopbouw van cultureel erfgoed in Irak en Syrië. >> Lees hier zijn verhaal