Kom naar de expositie 'Weer toekomst!'

Maak kennis met enkele vluchtelingstudenten. Wie zijn deze mensen, waar kwamen ze de afgelopen jaren vandaan, wat studeren ze en met wat voor een doel willen ze hun toekomst vormgeven?


Syrische studente Siham: ‘Ik wilde niet vluchten maar de oorlog gaf me geen keus' © Ahmet Polat 2016

Het UAF presenteert samen met Fotograaf des Vaderlands (2015-2016) Ahmet Polat en Museum Hilversum de foto-expositie 'Weer toekomst!', over de integratie van vluchtelingen door studie en werk. Op 20 juni 2016 werd deze expositie geopend door Prinses Beatrix. Bekijk hier een filmpje over de tentoonstelling.

Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen: 'Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Bijvoorbeeld Aissata, uit Ivoorkust die docente Frans wil worden en voor de klas staat. Of Victor, uit Rwanda die in een ziekenhuis werkt als verpleger. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.'

Aissata uit Ivoorkust doceert Frans © Ahmet Polat 2016

De foto’s hebben stuk voor stuk een unieke waarde, ziet Mardjan Seighali, directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.  'Neem de foto van de docente die lesgeeft. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat verhaal laat deze foto prachtig zien.'

'Een inspirerend voorbeeld voor de Nederlandse fotografie', zo noemt Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum het werk van Ahmet Polat. 'De spanning tussen schoonheid en ongeluk verbeelden, dat vraagt om bewuste fotografie. De fotograaf verhoudt zich niet alleen tot het artistieke maar is zich bewust van de maatschappelijke positionering van zijn werk.'

Vanaf 22 september gaat de expositie op reis langs hogescholen en universiteiten in Nederland.

Learning the basics: regionale pre-school academies voor vluchtelingstudenten

De foto-expositie maakt deel uit van het integratieproject ‘Learning the basics’. In dit project wil het UAF zorgen dat vluchtelingen beter voorbereid kunnen instromen in het Nederlandse hoger onderwijs. Samen met de Vrije Universiteit, Fontys Hogeschool, Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, het Alpha College en Hogeschool Windesheim maken we een voorbereidend programma. Dit programma is gericht op: studiekeuze, arbeidsmarktoriëntatie, studievaardigheden en succesvol starten.

'Laat vluchtelingen anders zien'

Ahmet Polat: 'Je kunt óók laten zien dat vluchtelingen deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden of bezig zijn met een opleiding.' 'Nu eens géén schrijnende beelden van vluchtelingen': NPO Radio 1 besteedde uitgebreid aandacht aan de expositie.

 Kom ook naar de expositie 'Weer toekomst!'

Zwolle: Van 10 mei tot 13 juli 2017 tref je 'Weer toekomst!' in Hogeschool Windesheim, C-gebouw. Lees het interview met projectleider Remko de Kok door Dominique Voss, studente Journalistiek aan Hogeschool Windesheim.

Groningen: Eind maart was de tentoonstelling te zien bij de Hanzehogeschool Groningen. Hanze Magazine schreef er een mooi artikel over.

Eindhoven: Van 27 februari tot 27 maart was de tentoonstelling te zien in het Meta Forum van de Technische Universiteit Eindhoven.

Utrecht: Van 23 januari tot 26 februari was de tentoonstelling te zien op Janskerkhof 3 van de Universiteit Utrecht. Op 6 februari werd de voorstelling geopend tijdens een Kunst- en Wetenschapslezing bij een gesprek met mensenrechtenexperts. Lees deze blog terug over de opening.

Rotterdam: Van 9 november 2016 tot 20 januari was de tentoonstelling te zien in de Erasmus Universiteit Rotterdam in het Polakgebouw. Bekijk hier de foto's van de opening en lees wat Erasmus Magazine erover schreef. 

Amsterdam: Tussen 22 september en 4 november 2016 was de expositie te zien in FLOOR, het debatcentrum van de HvA. Bekijk de foto's en lees wat Folia schreef.

Bekijk de foto's van de opening

Met dank aan

Contact

Voor meer informatie over de expositie kunt u contact opnemen met Ermias Goitom, evenement coördinator van het UAF via evenement@uaf.nl.