Rondreizende expositie 'Weer toekomst!'

Maak kennis met enkele vluchtelingstudenten. Wie zijn ze, waar komen ze vandaan en wat zijn hun toekomstplannen?

'Weer Toekomst!' is van 10 oktober t/m 17 november te zien in het Grotius Gebouw van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 4, Nijmegen.


Syrische studente Siham: ‘Ik wilde niet vluchten maar de oorlog gaf me geen keus' © Ahmet Polat 2016

De foto-expositie 'Weer toekomst!' gaat over over de integratie van vluchtelingen door studie en werk. Het UAF presenteert de reizende expositie samen met Fotograaf des Vaderlands (2015-2016) Ahmet Polat. Op 20 juni 2016 werd deze expositie geopend door Prinses Beatrix in Museum Hilversum.

Ahmet Polat: 'Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, eenzaam en alleen, dan creëer je afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage. Bijvoorbeeld Aissata die docente Frans wil worden en voor de klas staat. Of Victor, uit Rwanda die in een ziekenhuis werkt als verpleger. Zij leiden het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest.'

Aissata uit Ivoorkust doceert Frans © Ahmet Polat 2016

De foto’s hebben een unieke waarde, ziet Mardjan Seighali, directeur van het UAF.  'Neem de foto van Aissata. Je ziet daar geen vluchteling staan, maar een professional. Vluchteling zijn is geen identiteit, het is onderdeel van je geschiedenis. Dat laat deze foto prachtig zien.'

Wil je weten hoe het UAF deze mensen begeleidt? Klik hier en lees verder

'Een inspirerend voorbeeld voor de Nederlandse fotografie', zo noemt Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum het werk van Ahmet Polat. 'De spanning tussen schoonheid en ongeluk verbeelden, dat vraagt om bewuste fotografie. De fotograaf verhoudt zich niet alleen tot het artistieke maar is zich bewust van de maatschappelijke positionering van zijn werk.'

Learning the basics: regionale pre-school academies voor vluchtelingstudenten
De foto-expositie maakt deel uit van het integratieproject ‘Learning the basics’. In dit project wil het UAF zorgen dat vluchtelingen beter voorbereid kunnen instromen in het Nederlandse hoger onderwijs. In een voorbereidend programma krijgen studenten begeleiding bij studiekeuze, arbeidsmarktoriëntatie, studievaardigheden en succesvol starten. We werken in het project samen met Vrije Universiteit, Fontys Hogeschool, Haagse Hogeschool, Hogeschool van Amsterdam, het Alpha College en Hogeschool Windesheim.

Bekijk in ons online jaarverslag de resultaten van ons werk in 2016 (opent in een nieuw venster)

Met dank aan

De expositie is vormgegeven door bureau Trapped in Suburbia

'Laat vluchtelingen anders zien'

Ahmet Polat: 'Je kunt óók laten zien dat vluchtelingen deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden of bezig zijn met een opleiding.' 'Nu eens géén schrijnende beelden van vluchtelingen': NPO Radio 1 besteedde uitgebreid aandacht aan de expositie.

  • 'Deze expo kan een antwoord zijn op de toenemende polarisatie in Nederland.'
  • ‘Ik zou er op mijn verjaardag precies hetzelfde kunnen uitzien. Een kroontje op mijn hoofd, een wijntje in de hand. Haar foto’s zien eruit als mijn leven.'
  • ‘Deze expo zegt: haal adem en neem de tijd om eens echt goed te kijken naar deze mensen. Niet naar hun ellende, maar naar de kansen die ze pakken.'

Lees meer over de impact van de expositie 'Weer toekomst!' in dit artikel van Marianne Lamers.

'Weer Toekomst!' is van 10 oktober t/m 17 november te zien in het Grotius Gebouw van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 4, Nijmegen.

De expositie was eerder te zien:


In A Lab Amsterdam.

Op de Hogeschool Windesheim Zwolle. Lees het interview met projectleider Remko de Kok door Dominique Voss, studente Journalistiek aan Hogeschool Windesheim.

Op de Hanzehogeschool Groningen. Hanze Magazine schreef er een mooi artikel over.

In het Meta Forum van de Technische Universiteit Eindhoven.

Op de Universiteit Utrecht. Lees deze blog over de opening.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam in het Polakgebouw. Bekijk hier de foto's van de opening en lees wat Erasmus Magazine erover schreef.

In FLOOR, het debatcentrum van de HvA. Bekijk de foto's en lees wat Folia schreef.

Bekijk de foto's van de opening door prinses Beatrix

Contact

Voor meer informatie over de expositie? Of hebt u interesse om de expositie op uw instelling te plaatsen? Neem contact op met Ermias Goitom, evenement coördinator van het UAF via evenement@uaf.nl.