Scholars at Risk

Read this information in English.

Scholars at Risk beschermt bedreigde wetenschappers
Wereldwijd worden wetenschappers met de dood bedreigd vanwege hun ideeën, onderzoek en maatschappelijke positie. Zij stellen kritische vragen. Dat kan bedreigend zijn voor autoriteiten of groeperingen die hun macht ontlenen aan het beheersen van informatie en van wat mensen denken. 

De bescherming van deze wetenschappers en het principe van academische vrijheid is belangrijk. Simpelweg omdat het recht van ieder mens om te denken, vragen te stellen en ideeën uit te wisselen, de basis is voor wetenschap en een vrije en welvarende samenleving.

In nauwe samenwerking met hoger onderwijsinstellingen in Nederland en België biedt het UAF Scholars at Risk programma bedreigde wetenschappers  de mogelijkheid om (tijdelijk)  hun werk of studie voort te zetten in een veilige omgeving. Als de situatie in het land van herkomst veilig is, keren de wetenschappers weer terug. Is terugkeer geen optie, dan zoekt het UAF samen met de wetenschappers naar alternatieve mogelijkheden om het werk in het buitenland voort te zetten.

Scholars at Risk
Scholars at Risk (SAR) is een internationaal netwerk van 440 hoger onderwijsinstellingen in 40 landen dat zich inzet voor de bescherming en ondersteuning van bedreigde wetenschappers. Het UAF  lanceerde in 2009 het Nederlandse en Belgische programma van Scholars at Risk en werkt nauw samen met het Scholars at Risk netwerk.

Accepteer marketing-cookies om deze video te kunnen bekijken.

'Ik beschouw leven niet meer als vanzelfsprekend'

Het drama haalde wereldwijd het nieuws. In april 2016 werden in Bangladesh twee activisten uit de LGBT-beweging bruut afgeslacht in hun huis. En brak de paniek uit. Ook bij Sarah*, die als wetenschapper onderzoek deed naar seksualiteit, en erover doceerde. >> Lees haar verhaal

De pen waarmee ik schrijf, is mijn belangrijkste wapen’

Ze werkt sinds kort aan haar PhD aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, waar ze zich met hart en ziel vastbijt in de rol van nieuwe media in de Iraanse vrouwenbeweging. Na een verschrikkelijke periode in Iran heeft ze dankzij het Scholars at Risk-netwerk in in veiligheid kunnen werken. >> Lees verder

Onze partners
 

Het project wordt financieel mede ondersteund door het Gieskes-Strijbis Fonds en tot 1 januari 2019 door Stichting Dioraphte.