Onze missie

Begeleiding bij studie en het vinden van een baan
Het UAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen bij het realiseren van een passende maatschappelijke positie. Wij begeleiden hen bij hun studie en bij het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. Ook bepleiten wij de belangen van hoogopgeleide vluchtelingen bij publiek, pers, politiek, overheid en onderwijsinstellingen. Wij baseren onze activiteiten op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De eerste studenten (1948)

De oudste vluchtelingenorganisatie van Nederland
Het UAF is opgericht nadat in 1948 de studentenopstand in Praag hard werd neergeslagen. Een groep van vijftig Tsjechische studenten vluchtte naar Nederland. Op initiatief van de Nederlandse universiteiten kregen zij de kans om hun studie in Nederland te vervolgen. Dat was het begin van het Universitair Asiel Fonds, het UAF. Tegenwoordig heten wij voluit Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.

Studeren om een nieuw leven op te bouwen
Veel vluchtelingen hebben al een studie afgerond in hun land van herkomst. Hun diploma’s worden hier echter niet erkend. Daarom is opnieuw studeren of bijscholen vaak noodzakelijk om in Nederland een nieuw leven op te bouwen.

'De stichting was er werkelijk voor ons'

Psychiater Andreas Vlaszaty vluchtte in 1956 van Hongarije naar Nederland. ‘Bij het UAF was het heel uitgesproken: de stichting was er werkelijk voor ons.’ >> Lees het interview met meneer Vlaszaty

'Het UAF is een baken'

Job Cohen, voorzitter Raad van Toezicht van het UAF: 'De spanningen in de wereld nemen toe. Ook in Nederland zoeken vluchtelingen veiligheid. Het UAF probeert voor zoveel mogelijk vluchtelingen een baken te zijn. Want een kans op een goede toekomst zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Óók voor vluchtelingen.'