Financiële steun

Het UAF steunt vluchtelingen met giften en leningen, zodat zij een studie in het hoger onderwijs kunnen volgen. Dit geld is uitsluitend bestemd voor collegegeld, taalcursussen, boeken, computer, reiskosten en andere studiekosten. De financiële ondersteuning van vluchtelingstudenten door het UAF verschilt per student, afhankelijk van zijn of haar situatie. Onze expertise over het mbo is beperkt. Bij uitzondering is het mogelijk om een mbo-studie te volgen. Lees hier meer over in de veelgestelde vragen

Dit zijn voorbeelden van jaarlijkse kosten voor onze studenten:

Aan deze afbeelding kunnen geen rechten worden ontleend.

UAF biedt geen financiële steun voor het collegegeld van een tweede bachelor of master. Een vluchteling kan bij UAF alleen steun aanvragen voor een studie aan reguliere onderwijsinstellingen. Het is niet mogelijk om een vergoeding te krijgen voor een particuliere opleiding of studies die buiten het reguliere onderwijsstelsel vallen.

Sociaal leenstelsel treft ook vluchtelingstudent

Met de invoering van het sociaal leenstelsel vanaf studiejaar 2015/2016 verhogen ook de lasten voor de ongeveer vijfhonderd vluchtelingstudenten die nu studiefinanciering ontvangen. Voordelig voor vluchtelingstudenten is dat de aanvullende beurs voor financieel minder draagkrachtigen iets verhoogd wordt. Ook de eenoudertoeslag blijft binnen het sociaal leenstelsel behouden. Daarnaast begint terugbetaling niet meer op bijstandsniveau maar wanneer iemand het minimumloon verdient en is de terugbetalingstermijn verlengd naar 35 jaar. Let op: dit betreft de regeling bij DUO en staat daarmee los van het UAF. Wo-, hbo- en meerjarige mbo-studenten behouden hun ov-jaarkaart.