Begeleiding

Het UAF adviseert vluchtelingen over hun studiekeuze en begeleidt hen tijdens hun studie en bij het vinden van een baan die aansluit bij hun capaciteiten. In de beginfase helpen wij bij het ontwikkelen van taal- en studievaardigheden. Om de kans op een baan te vergroten biedt het UAF aan het eind van de studie een sollicitatietraining en netwerkbijeenkomsten aan.

Tijdens het gehele traject heeft een UAF-student de mogelijkheid om naast de begeleiding die hij of zij ontvangt van het UAF aanvullende begeleiding te krijgen van een mentor

Wat doet het UAF met het mbo?

Van oudsher ondersteunt het UAF hoogopgeleide vluchtelingen. Dit komt omdat onze organisatie door universiteiten is opgericht. Het UAF ziet echter dat het mbo voor veel vluchtelingen (middelbaar én hoogopgeleid) een kansrijke route is op weg naar werk. Daarom biedt het UAF sinds april 2017 een aantal diensten aan in het mbo voor de vluchtelingen die in staat zijn op mbo-niveau 3 of 4 een diploma te behalen of op dat niveau uit te stromen naar werk. De activiteiten die het UAF daarvoor heeft opgericht staan vermeldt op de mbo-pagina.
 

 

Whitepaper 'Een kwestie van veerkracht'

Bent u studieadviseur, decaan, hulpverlener of op een andere manier betrokken bij hoger opgeleide vluchtelingen?

Lees dan de whitepaper Een kwestie van veerkacht. Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF begeleidt al sinds 1948 vluchtelingen bij een studie in Nederland. Door de jarenlange ervaring met vluchtelingstudenten heeft het UAF een goed beeld van de zaken waar zij tegen aanlopen.

Vluchtelingstudenten zijn talentvolle doorzetters die zich niet door moeilijke omstandigheden laten tegenhouden. Studeren is vaak de eerste stap naar autonomie en participatie in onze samenleving. Met enige materiële steun en een coach die de weg wijst kunnen ze hun kracht hervinden.

Download de whitepaper

Interview met Emine, studentenbegeleider

 Emine Igdi is studentenbegeleider bij het UAF: ‘De studenten die wij begeleiden zijn vaak ouder en ze hebben meer meegemaakt’, legt Igdi uit. ‘Ze vallen daarom soms buiten de groep, de taal is soms nog een obstakel, de studiecultuur is anders. Maar de studenten zijn niet zielig. We proberen vooral een paar van de extra obstakels weg te nemen die vluchtelingen tijdens hun studie tegenkomen.'

‘Jaarlijks vieren we een groot afstudeerfeest. Dat is het hoogtepunt van het jaar, dan zie ik al mijn studenten trots met hun diploma. Dáár doe ik het voor.’

Lees een interview met UAF-studentenbegeleider Emine Igdi

 

Projectleider Mentoring Rachel licht toe

Het mentoring
-programma
biedt UAF-studenten de gelegenheid om in contact te komen met Nederlanders die interesse hebben in vluchtelingen. Hierbij worden vluchtelingstudenten gekoppeld aan bedrijven of  vrijwilligers, die hen wegwijs maken binnen hun onderwijsinstelling, hun netwerk delen of met hen de Nederlandse taal oefenen.

 Sinds najaar 2016 is het UAF begonnen met Refugees@campus. Dit is een studentmentoringprogramma waarbij 500 startende UAF-studenten gekoppeld worden aan 500 Nederlandse studenten.  

Rachel: 'Het is mooi om te zien dat studenten niet alleen leren van hun mentor, maar dat mentoren ook geïnspireerd raken door de verhalen van onze studenten.  Zo is het traject verrijkend voor beide partijen.'