Stannie, medisch mentor: ‘Er is een tekort aan medisch personeel, mensen als Sinidu kunnen iets betekenen’ 

medisch mentor koppel sinidu stannie

Sinidu Tesfaye (38, uit Ethiopië) en Stannie Maessen (52) begonnen beiden opnieuw: de een in een nieuw land, de ander in een nieuw werkveld. Als mentor ontfermt Stannie – een oude bekende voor het UAF – zich over Sinidu, ze helpt haar met de taal en maakt haar wegwijs in het zorgsysteem. Andersom put Stannie motivatie uit Sinidu en andere gevluchte studenten die ze de afgelopen jaren ontmoette.  

In een behandelkamer van Logopedie Lingua in Nieuwegein zit Stannie Maessen op een bureaustoel achter twee schermen. Twee dagen per week is ze hier als praktijkondersteuner actief. De aanblik is wennen, want Stannie werkte 22 jaar lang als begeleider en coördinator bij het UAF. In 2019 besloot ze – op haar vijftigste – het roer om te gooien. Stannie: ‘Ik had een loopbaancoach in de hand genomen. Wat wil ik? Mede geïnspireerd door een initiatief van het UMC Amsterdam, waar logopedisten spraak oefenen met gevluchte vluchtelingstudenten, besloot ik de sprong naar logopedie te wagen. Ik heb zelf logopedie gehad, net als mijn vader toen hij Parkinson had. Het draait om communicatie in het leven, goed kunnen spreken is een basisvoorwaarde.’  

Tegenover Stannie zit de achtendertigjarige Sinidu Tesfaye, afkomstig uit Ethiopië. Ze studeerde geneeskunde aan de universiteit en werkte in haar thuisland als docent en huisarts. In Nederland – Sinidu vluchtte met haar gezin als gevolg van een complexe en slepende stammenstrijd – wil ze haar BIG-registratie halen, een voorwaarde om te kunnen werken als arts. Tijdens dit traject wordt ze begeleid door het UAF. Ze krijgt onder meer financiële steun en heeft dus een mentor in de persoon van Stannie, met wie ze de Nederlandse taal oefent en patiëntgesprekken voert. Sinidu, bedachtzaam en in uitstekend Nederlands: ‘In Ethiopië zeg je als arts wat er moet gebeuren, in Nederland werk je samen met de patiënt. Dat is nieuw voor mij.’ 

Normaal gesproken spreken Stannie en Sinidu af in de bibliotheek in hun woonplaats, maar voor de gelegenheid vinden het interview en de bijbehorende fotoshoot in het gezondheidscentrum plaats waar Logopedie Lingua is gevestigd. Stannie: ‘We hebben net foto’s gemaakt in het pand. Ik hoop dat we Sinidu op deze manier op de radar krijgen bij de huisartsen hier, dat we een ingang krijgen zodat Sinidu eens mee kan draaien in het werkveld.’

Ik hoop dat artsen tijd vrij willen maken om Sinidu en andere gevluchte medisch professionals mee te laten kijken. Een paar weken een aantal uur per week kan al heel waardevol zijn.

medisch mentor koppel sinidu stannie

‘Dit is een oproep’ 

Hoewel de een mentor is en de ander mentee, zijn er veel parallellen te trekken tussen Sinidu en Stannie. Ze begonnen beiden opnieuw, dat in de eerste plaats. De een (Sinidu) in een nieuw land met een andere cultuur, een ander zorgsysteem. De ander (Stannie) in een nieuw werkveld, met een nieuw vak. Voor beiden is de eerste stap om de BIG-registratie te halen. Stannie volgt ondertussen een hbo-opleiding, Sinidu leert de Nederlandse taal. Zodra ze in het register staan zijn ze allebei voornemens om zich verder te specialiseren. 

Er is ook een verschil. Stannie werkt als praktijkondersteuner bij Logopedie Lingua en doet waardevolle werkervaring op terwijl Sinidu die kans niet krijgt – nog niet. Ze solliciteerde al een aantal keer, maar dat leverde tot nu toe niets op. En dus hebben ze van het vinden van een werkervaringsplek prioriteit gemaakt. Stannie: ‘Na dit interview praten we er weer over verder. Ik hoop dat artsen tijd vrij willen maken om Sinidu en andere gevluchte medisch professionals mee te laten kijken. Dit is een oproep. Een paar weken een aantal uur per week kan al heel waardevol zijn. Er is een tekort aan medisch personeel, mensen als Sinidu kunnen iets betekenen.’ 

Ik vind het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgsector om gevluchte medisch professionals en studenten wegwijs te maken.

medisch mentor koppel sinidu stannie

‘Ik ben blij dat Stannie nu onderdeel is van mijn netwerk,’ haakt Sinidu in. ‘Dat gaat me helpen, want als ik nu een werkervaringsplek krijg kan ik straks gemakkelijker aan de slag.’ Stannie: ‘Ik vind het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de zorgsector om gevluchte medisch professionals en studenten wegwijs te maken. En het levert je als arts ook nog eens waardevolle contacten op. Sinidu is mijn vierde mentee in drie jaar, alle vier inspireren ze me. Met hun kennis, maar ook met hun doorzettingsvermogen.’ 

Sinidu: ‘Ik was verbaasd toen ik hoorde dat Stannie vijftig was toen ze begon met een nieuwe opleiding. Ze inspireert mij ook, want eerlijk gezegd twijfelde ik. Ik ben veertig zodra ik BIG-geregistreerd ben, waarschijnlijk 45 als ik me heb gespecialiseerd. In Ethiopië beginnen mensen rond die leeftijd al af te bouwen. Inmiddels weet ik dat het in Nederland anders gaat. Als ik straks klaar ben kan ik nog ruim twintig jaar werken. Het is de moeite waard om die investering te doen.’ 

Netwerk met medische mentoren

Om gevluchte zorgprofessionals voor te bereiden op de arbeidsmarkt en toegang te geven tot meeloopstages, supervisieplekken en banen in de zorg, zet het UAF samen met zorginstellingen en koepelorganisaties een netwerk van medische mentoren op. Dit project wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Doel van het project 

Het project heeft als doel om de verbinding tot stand te brengen tussen gevluchte zorgprofessionals en de Nederlandse gezondheidszorgpraktijk en deze duurzaam te verankeren. Dit doen we door mentorkoppels te vormen op de werkvloer bij zorginstellingen. De mentoren spelen een cruciale rol voor gevluchte zorgprofessionals om binnen te komen, de gezondheidszorgpraktijk te leren kennen en vervolgens hun bijdrage aan de Nederlandse zorg te kunnen leveren. Voor de mentoren zelf levert het contact met een vakgenoot uit een andere cultuur eveneens nieuwe inzichten en verrijkende ervaringen op. 

Werk je bij een zorginstelling?

In de brochure ‘Haal gevluchte zorgprofessionals uit de wachtkamer!’ lees je meer over het project en over de mogelijkheden voor werkgevers in de zorg om hierbij aan te sluiten.

Talent mag niet verloren gaan

Geef gevluchte zorgprofessionals zoals Sinidu de kans zich te ontwikkelen. Met jouw donatie maak jij voor hen een wereld van verschil. 

Help jij vluchtelingen op weg?

Misschien vind je dit ook interessant

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Het laatste nieuws in je inbox?

Ruim 16.000 mensen gingen je voor! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke zes weken het laatste nieuws en inspirerende verhalen van gevluchte studenten en professionals. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte!

Hidden
Optin nieuwsbrief

Deel dit artikel via:

WhatsApp
LinkedIn
Facebook
X