<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=543988056270869&ev=PageView&noscript=1"/> ‘Op de werkvloer leer ik de taal sneller’ - UAF

‘Op de werkvloer leer ik de taal sneller’

Auteur:Job Hulsman
Datum:7. 2. 2020
Leestijd:3 minuten
Met een schakelprogramma bereidde Bashar Alshwiesh (30, afkomstig uit Syrië) zich in 2019 voor op het traineeship van het UWV. Nog geen jaar later heeft hij er een baan als adviseur werk. Verwacht? Nee. Zijn droombaan? Ook niet. En toch is hij blij. Bashar vertelt waarom.

‘Voordat ik 2015 naar Nederland kwam dacht ik na over mijn toekomst. Mijn plan was: in 2015 en 2016 de taal leren, in 2017 beginnen met een studie, in 2020 afstuderen en daarna werken. Het bleek minder makkelijk dan verwacht. Ik dacht dat ik direct bij aankomst zou beginnen met het leren van de taal, maar in een asielzoekerscentrum kun je weinig doen.

‘Ik heb altijd gedroomd van een carrière in de politiek of journalistiek. Op de universiteit in mijn thuisland was ik lid van een politieke partij, zoals bijna alle jongeren in Syrië. Eenmaal in Nederland ben ik naar meeloopdagen geweest van studies die te maken hebben met politiek en media. Ik ben in Leiden geweest, in Utrecht, Amsterdam. Op advies van iemand anders heb ik uiteindelijk gekozen voor een hbo-studie Human Resource Management. De reden: taal is er minder van belang en de opleiding is praktischer.

De werkvloer is de beste plek om de taal te leren.

‘Achteraf is het geen goede keuze, want ik vond de studie niet leuk. Het was voor mij té praktisch. De manier van studeren op een hogeschool past niet bij mij; ik houd meer van lezen en colleges volgen. In november 2018 ben ik gestopt. Plan B: alsnog journalistiek of politicologie studeren. Ik besloot om niet meer te luisteren naar anderen maar om op mijn gevoel af te gaan.

‘En toen zag ik een vacature voorbij komen op de Facebook-pagina van het UAF: een traineeship bij het UWV, inclusief een voortraject. Het leek me een interessante tussentijdse oplossing en een goede manier om mijn taal verder te ontwikkelen. Uiteindelijk ben ik in maart 2019 begonnen met het traineeship. Een paar maanden later werd ik aangenomen als adviseur werk.

Dit is het echte leven.

‘Het is allemaal heel anders gelopen dan ik dacht en toch ben ik heel blij. De werkvloer is de beste plek om de taal te leren. Vergaderingen, werksituaties, het leeswerk: hier moet ik wel. Op school leer je vanuit een boek, dat is totaal anders. Bij het UWV leer ik de taal veel sneller, inclusief spreekwoorden en grapjes. Ik spreek hier met leeftijdsgenoten en leer veel mensen kennen. Dit is het echte leven.

‘Mijn studie ambities zijn niet verdwenen. Ik wil doorgroeien en daarom ga ik binnenkort alsnog studeren. Welke studie? Ik denk nog steeds aan journalistiek of politicologie. Ik twijfel nog. Ik ben onzeker over mijn taal, maar weet dat ik het gewoon moet doen. Ik heb genoeg ideeën in mijn hoofd. Zoals? Werken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken lijkt me erg leuk.’

 4 redenen om eerst te gaan werken en daarna te gaan studeren

  1. Je krijgt salaris. Als je werkt betaal je belasting en geef je iets terug. Dat voelt goed. Je doet mee en draagt bij.
  2. Je leert het echte Nederland kennen. Bij het UWV ontmoet ik collega’s uit alle lagen van de samenleving. Ik heb Nederland hier in de breedte ontdekt.
  3. Je leert mensen kennen. Als je geen gezin hebt zoals ik, is het moeilijk om in contact te komen met mensen. De werkvloer is de uitgelezen plek om contacten op te doen.
  4. Je leert de taal. School is niet genoeg. Op de werkvloer leer je de taal heel snel, omdat je het moet gebruiken. Daar kan geen schoolboek tegenop.

Deel dit artikel: