Firas Alabbas

Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar nu ben ik tevreden. Ik heb echt mijn eigenwaarde terug."

Breng je stem vóór 4 november uit!

De stembussen zijn gesloten: het tellen is begonnen

Op 8 november wordt bekend gemaakt wie de UAF-Award heeft gewonnen. Hou onze socials in de gaten of wacht op de UAF-nieuwsbrief!

Maak kennis met Firas

Firas Alabbas (41) komt uit een dorpje bij Idlib, in Syrië. Als klein jongetje droomde hij er al van om arts te worden. Het verbaasde dan ook niemand toen hij geneeskunde ging studeren in Aleppo, waar hij koos voor de specialisatie KNO. Toen de oorlog in Syrië begon, viel zijn droom in duigen. Met twee broers vluchtte hij in 2014 naar Nederland, waar hij inmiddels woont met zijn vrouw – die ook arts is – en hun vijf kinderen.

Welk verhaal inspireert jou? Breng je stem uit!

‘Mijn werk is mijn identiteit’

Firas Alabbas (41, uit Syrië) droomde er als jongetje al van om arts te worden. Hij studeerde geneeskunde in Aleppo, waar hij koos voor de specialisatie KNO. Door de oorlog viel zijn droom in duigen. Met zijn broers vluchtte hij in 2014 naar Nederland, waar hij inmiddels woont met zijn gezin.

‘De tijd in het AZC was moeilijk. Ik ben arts en dat wilde ik ook graag in Nederland weer zijn. Het is wie ik ben, mijn werk is mijn identiteit.’ Bij toeval kwam hij met een oud-collega uit Syrië in contact, die ook opnieuw arts geworden was in Nederland. Hij wees Firas op het UAF.

En zo begon Firas in 2018 met zijn basisregistratie, waarvoor hij in 2021 slaagde: hij was officieel basisarts. ‘Zowel de persoonlijke begeleiding als de financiële ondersteuning tijdens mijn traject tot basisregistratie waren ontzettend waardevol.’

Om als erkend KNO-arts te kunnen gaan werken was nog een registratie nodig. Helaas kreeg hij aanvankelijk te horen dat zijn diploma uit Syrië niet geldig was. Later werd het oordeel toch bijgesteld en mocht hij bewijzen dat hij het kon. 

Na twee stages was hij in augustus 2022 officieel KNO-arts. ‘Ik heb er zo hard voor gewerkt, maar nu ben ik tevreden. Ik heb mijn eigenwaarde terug.’

Naast het behalen van zijn registraties deed Firas vrijwilligerswerk voor diverse organisaties. Zo hielp hij andere buitenlanders die de Nederlandse taal onvoldoende beheersten. Tijdens zijn eigen stage bij een huisarts organiseerde hij een workshop voor andere buitenlandse artsen. De animo was groot en zo ontstond Stichting OBUA (Onderwijs voor Buitenlandse Artsen). ‘We geven trainingen, webinars, workshops en we helpen met het regelen van een stage. Dat is heel belangrijk, want geneeskunde is ook cultuurgebonden – het is mensenwerk.’

Waarom hij dit allemaal doet? ‘Je bent in een veilig land, met vrijheid en democratie. Maar je staat toch met 1-0 achter als je hier aankomt. Het is fijn dat ik mijn ervaring om kan buigen naar iets positiefs voor andere gevluchte artsen.’

Firas Alabbas is erin geslaagd om in een hoog tempo de procedure voor de BIG-registratie en daarna het traject om erkend te worden als medisch specialist in Nederland te doorlopen. Steeds viel hij op door het niveau van zijn werk, zijn aanpassings- en uithoudingsvermogen en zijn prettige persoonlijkheid, die gericht is op samenwerken en het beste resultaat voor de patiënt.

Krijgt Firas jouw stem voor de UAF-Award 2022?

Breng je stem vóór 4 november uit!

Bekijk alle genomineerden

Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar wordt tijdens de uitreiking op 8 november bekend gemaakt en ontvangt een cheque ter waarde van €4.000,- voor een opleiding of training naar keuze aangeboden door ICM. 
Meer informatie stemprocedure