UAF-adviezen aan beleidsmakers en gemeenten

Eline Dragt congres gemeenten

Aan het VNG-congres ‘Klaar voor de inburgeraar? Samen aan de start’ namen online ruim 600 mensen deel. Tijdens het congres stond de reis van de inburgeraar centraal: vanaf de start met de brede intake tot het behalen van de eindstreep. 

Ervaringsdeskundigen kwamen aan het woord en er was volop aandacht voor de regierol die gemeenten krijgen om nieuwkomers zo snel mogelijk mee te laten doen. Het UAF was erbij en gaf adviezen mee aan beleidsmakers, klantmanagers van gemeenten en belangenorganisaties. 

Het UAF adviseerde:
 

  • Vertrouw op de wil en motivatie van de inburgeraar om er iets moois van te maken in Nederland. Investeer aan het begin in iemands wensen, dat betaalt zich later uit in het inburgeringstraject. 
  • Hoger opgeleide statushouders hebben vaak taalniveau B2 nodig, voor vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt. Houd hier al in een vroeg stadium rekening mee. 
  • Zorg voor trajecten waarmee hoger opgeleiden zich kunnen voorbereiden op een studie, of waarmee zij hun kansen vergroten op een baan. Bijvoorbeeld leerwerktrajecten in krapteberoepen. 
  • Maak gebruik van de UAF-dienstverlening voor gemeenten, zoals onze training Brede intake. Lees hier meer over in onze dienstenbrochure.

Bekijk hieronder een compilatievideo van het congres met onze bijdrage. 

Meer weten?

Pepijn Tielens, beleidsmedewerker gemeenten

‘Ik denk graag mee over hoe we in jouw gemeente het verschil kunnen maken, zodat hoogopgeleide vluchtelingen een duurzame start maken op de arbeidsmarkt.’

Neem contact met mij op via 
06 – 43 01 60 39 of stuur een e-mail aan pepijn.tielens@uaf.nl

Pepijn Tielens

Misschien vind je dit ook interessant

Julia M Cameron

Gastvrijheid

Ik zit thuis achter mijn laptop aan de keukentafel. Ik strijk met mijn handen over het houten tafelblad dat mijn man in een van de

Lees verder »

Het UAF helpen kan op veel manieren

Dankzij de betrokkenheid en steun van 27.000 gevers kunnen wij jaarlijks bijna vierduizend vluchtelingen begeleiden bij studie en werk. Help jij ook mee? 

Mis helemaal niets, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

We sturen je maximaal 2 keer per maand een e-mail met nieuws en verhalen.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Optin nieuwsbrief